Proiect al unui ordin de relocare în regim de urgență a ursoaicei cu pui de la Câmpulung, publicat de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a publicat pe pagina de internet proiectul ordinului de ministru pentru relocarea ursoaicei cu pui din Câmpulung Moldovenesc.

Ursoaica cu doi pui care și-a făcut un obicei de a căuta hrană pe străzile din municipiul Câmpulung Moldovenesc ar putea fi relocată. Ministerul Mediului a publicat pe pagina de internet un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea unei derogări speciale pentru a se acționa în cazul ursoaicei.

Luând în considerare solicitarea formulată de către AVPS Suceava, gestionar al fondului
cinegetic 21 Rarău, județul Suceava, față de comportamentul habituat și agresiv al unei femele de urs cu 2 pui care pune în pericol siguranța și securitatea populației prin aparițiile atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții în intravilanul orașului Câmpulunng Moldovenesc, județul Suceava, cât și prin faptul că aceste exemplare nu mai reacționează la mijloacele obișnuite de îndepărtare a lor (câini de pază,surse de zgomot, faruri, proiectoare) este necesară realizarea în regim de urgență a capturări și relocării acesteia pe un alt fond cinegetic în prezența personalului de specialitate al gestionarului”, se arată în referatul semnat de directorul Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului, Daniela Drăcea. 

Termenul limită pentru relocare, 31 august 2019

„Ministerul Mediului supune transparentei Proiectul de Ordin pentru aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice, ursoaică cu doi pui, AJVPS Suceava. Ținând cont de prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003, republicată, în cazul reglementării unei situaţii excepţionale, se impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Astfel, ordinul se supune adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare”, se arată pe pagina de internet a Ministerului Mediului.

Conform proiectului ordinului de ministru, „se aprobă capturarea și relocarea a 3 exemplare din specia urs (femelă cu 2 pui) de pe raza fondului cinegetic nr. 21 Rarău, județul Suceava”. Derogarea ar urma să fie valabilă până la 31 august.

„Capturarea în vederea relocării exemplarului de urs se realizează de către AJVPS Suceava, denumită în continuare beneficiar, în prezența personalului tehnic de specialitate și cu respectarea prevederilor Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în proiectul ordinului de ministru.

Persoana de contact în procesul de transperanță decizională este Adrian BROȘTEANU, adresă de e-mail [email protected],  telefon 021 408 9545, și [email protected], telefon 021 408 9500.

Articolul precedentUrmărire în trafic la Vicovu de Sus. Polițiștii au tras focuri de armă
Articolul următorCod galben de inundații pe râurile Suceava și Moldova până luni dimineață