La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns, în luna mai, 101 persoane cu vârste între 1 an și 82 de ani, care au fost mușcate de căpușe, relatează Monitorul de Suceava. Este vorba despre 39 de copii și 62 de adulți. Din fericire, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de spitalizare.

În luna iunie, situația este și mai îngrijorătoare. Numai în primele 12 zile ale lunii s-au prezentat la spital cu mușcături de căpușe aproape tot atâția oameni cât în toată luna mai. Astfel, în perioada 1-12 iunie la UPU Suceava au fost 92 de pacienți cu vârste de la 1 la 83 de ani, respectiv 50 de copii și 42 de adulți mușcați de căpușe. La fel ca și luna trecută, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de internare.

Recomandarea medicilor este ca în cazul muşcăturilor de căpuşe să se evite extragerea insectelor; persoana respectivă ar trebui să se prezinte la o unitate medicală – la medicul de familie, la un centru medical de permanență sau la UPU.

De asemenea, este recomandat să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat să se poarte haine de culoare deschisă, pentru ca insectele să fie cât mai vizibile.

Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.

Sursa: Realitatea de Suceava