Un fals avocat din Sucevița a fost reținut după ce timp de aproape un an a înșelat mai multe persoane. Bărbatul nu este la prima faptă de acest gen. El a mai făcut patru ani și șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.  

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au fost reunite mai multe dosare penale privind plângeri penale formulate de către mai multe părți vătămate față de un bărbat de 62 de ani din comuna Sucevița, cu privire la faptul că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 au plătit către acesta sume de bani, acestea fiind încasate sub pretextul că bărbatul ar fi avocat și le-ar reprezenta în diverse cauze.

Astfel, în urma probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul de 62 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, constând în aceea că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, a indus în eroare o femeie cu privire la calitatea sa de avocat, asigurând-o pe aceasta că va efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a unei acțiuni de partaj aflată pe rolul Judecătoriei Rădăuți. În schimbul serviciilor prestate individul a cerut suma de aproximativ 700 de euro.

De asemenea, bărbatul este acuzat că, în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, a indus în eroare o altă persoană vătămată cu privire la calitatea sa de avocat, asigurând-o pe aceasta că va efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a acțiunii privind stabilirea domiciliului și a pensiei de întreținere a doi copii  minori, solicitând astfel în schimbul serviciilor prestate suma de aproximativ 1.000 de lei, suma cu care a fost prejudiciată persoana vătămată.

Totodată s-a procedat la extinederea urmăririi penale cu privire la săvârșirea faptei de exercitare fără drept a unei profesii, constând în aceea că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, a exercitat în mod repetat activități specifice profesiei de avocat, respectiv a acordat consultații juridice și a redactat cereri cu caracter juridic ( cerere de chemare în judecată, cerere de ajutor public judicar), pentru toate aceste acte fiind remunerat.

În baza autorizării judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Rădăuți au fost efectuate două percheziții la sediul central al unei fundații umanitare pe care bărbatul de 62 de ani o administrează  în Voievodeasa, comuna Sucevița dar și la punctul de lucru din municipiul Rădăuți, de unde a fost ridicat un volum mare de înscrisuri doveditoare ale conduitei suspectului, precum și un laptop utilizat în cadrul activităților infracționale.

Față de suspect a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul  Serviciului Investigații Criminale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și exercitare fără drept a unei profesii, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Ulterior, față de suspect s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu interzicerea părăsirii localității de domiciliu fără acordul procurorului, precum și accesului  în sediile instanțelor de judecată de pe raza Curții de Apel Suceava, cu excepția situațiilor în care are de depus cereri ce țin de soluționarea prezentei cauze penale, începând cu expirarea termenului prevăzut în ordonanța de reținere.

„Întrucât există suspiciunea că bărbatul de 62 de ani a înșelat și alte persoane, polițiștii fac apel către toți cetățenii care au fost abordați de acesta sau au plătit sume de bani să sesizeze aceste fapte pentru tragerea la răspundere și recuperarea prejudiciului”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

În anul 2013, bărbatul a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune în formă continuată”. Individul a înșelat în perioada 2003-2005 mai multe persoane, lăsându-le impresia că ar avea pregătirea juridică necesară şi posibilitatea legală de a le rezolva favorabil diferite litigii.

Articolul precedentReîncepe calvarul pe podul de la Bazar! Benzile de pe sensul dinspre Burdujeni, închise de miercuri dimineață
Articolul următorUn șofer beat a blocat cu mașina calea de acces către un post de poliție