FOTO Ziua Diasporei, eveniment organizat în comuna Dolhești

Comuna Dolhești din județul Suceava a găzduit Ziua Diasporei, eveniment care a inclus și o dezbatere pe tema antreprenoriatului românesc.

Comuna Dolhești din județul Suceava a găzduit duminică, 26 august, Ziua Diasporei, organizată de Romanian Business Leaders – RBL, prin RePatriot. Dezbaterea „Antreprenoriat românesc înapoi acasă: provocări și soluții” a avut ca temă centrală potențialul local pentru atragerea antreprenorilor români din Diaspora, implicarea antreprenorilor locali în dezvoltarea de afaceri autohtone și accesarea diferitelor linii de finanțare.

La eveniment au luat parte: Mirela Nechita, antreprenor local, fondator al firmei Natallia Decor din Fălticeni și inițiator al proiectului de promovare a Văii Șomuzului, Cristian Bărculescu – primar al comunei Dolhești, Mirabela Miron – președinte Avisso, membru RePatriot – RBL și fondator RestartHome și Andra Giucă – Communication Manager RBL & RePatriot.

Mirabela Miron a abordat tema oportunităților de afaceri și a surselor de finanțare din fonduri europene. „Văd aici foarte mulți tineri și asta mă bucură! RePatriot se adresează celor peste 4 milioane de români din afara granițelor. Avem nevoie de ei, de experiența lor și de forța lor civică pentru a dezvolta România”.

Fonduri naționale și europene pentru Start-up-uri

Totodată, Mirabela a vorbit despre liniile de finanțare disponibile în prezent sau în curs de inițiere. Printre aceste programe se numără noua linie Start Up Nation, care se va deschide în septembrie. Deși programul se adresează în special zonei urbane, se pot găsi soluții și pentru zona rurală.

Pentru diaspora există două programe de finanțare. Diaspora Start-Up vizează românii din afară cu activitate economică pe teritoriul României. Programul Start-Up Plus are ca beneficiari de granturi ONG-uri selectate care intră într-un concurs de planuri de afaceri.

Pentru cei care au deja o societate sau au un pic de experiență va fi deschisă linia de finanțare POR 22 pentru IMM-uri care vor să se extindă, de până la un milion de euro cu 30% cotă de finanțare. Mai există programele pentru resurse umane, de ex. pentru înființarea unor activități pentru seniori sau, începând din octombrie, linia întreprinderilor sociale.

RePatriot va deschide un birou în comuna Dolhești

Mirabela Miron a lansat invitația unei noi ediții RePatriot – Zilele Diasporei la Dolhești și a anunțat că RePatriot va deschide, prin RestartHome și în parteneriat cu autoritățile locale, un birou de consultanță în comună, care să sprijine antreprenorii locali și pe cei din diaspora dornici să investească în Valea Șomuzului.

„Sunt fericită că pot găzdui un asemenea eveniment, care pune Dolheștiul și Valea Șomuzului pe harta mare a României. Ne dorim ca Valea Șomuzului să devină un exemplu de bună practică. Chiar dacă nu avem renumele Bucovinei, zona este în continuă dezvoltare. Cea mai mare valoare a noastră sunt oamenii. Putem face împreună ca satul să evolueze și să fim prinși pe harta aia specială, harta turistică. Valea Șomuzului oferă oportunități concrete pentru diaspora, care poate genera aici afaceri care să implice forța de muncă locală. Avem potențial pentru turism rural”, a declarat gazda evenimentului, Mirela Nechita, antreprenor din Fălticeni, fondator al companiei Natallia Decor, companie care susține constant dezvoltarea comunității dolheștene.

„Zona noastră nu a fost promovată destul”

Comuna Dolhești a fost reprezentată de primarul Cristian Bărculescu. Camelia Ciocârlan a vorbit despre perspective antreprenoriale pentru tinerii din mediul rural. Au fost prezenți și antreprenorii locali Dinu Mocanu, Luminița Drobeta și Florin Țipău.

„În calitatea mea de reprezentant al autorității publice locale sunt deosebit de interesat de repatrierea concetățenilor noștri. Numai prin ei putem să ne îndeplinim proiectele. Sunt în derulare mai multe programe care au ca unic scop dezvoltarea localității noastre. Vom ține cont de sfaturile invitaților și sper să convingem cât mai mulți dintre concetățenii mei să aplice la unul sau mai multe proiecte. Zona noastră nu a fost promovată destul, deși este deosebit de pitorească. Avem în comună obiective turistice importante, mai ales pentru moldoveni și avem frumoasele tradiții, care la noi în zonă s-au păstrat. Mizez pe faptul că putem reuși în turism, ca poartă de intrare a recunoscutei mănăstiri Probota”, a declarat primarul Cristian Bărculescu.

Articolul precedentVideoconferință despre cadastrarea gratuită a terenurilor
Articolul următorTuriști ajunși la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat mici