Videoconferință despre cadastrarea gratuită a terenurilor

O videoconferință având ca temă cadastrarea gratuită a terenurilor prin Programul național de Cadastru și Carte Funciară a avut loc la Prefectura Suceava.

Videoconferința despre cadastrarea gratuită a terenurilor a avut loc joi, 30 august 2018. Au participat reprezentanții prefecturilor, primăriilor și oficiilor județene de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Temele discutate s-au referit la stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară”, Registrul Agricol Național (RAN) și Registrul Electronic Național de Nomenclatură Stradală (RENNS), realizate și administrate de ANCPI.

Videoconferința a fost organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Din partea ANCPI au fost prezenți președintele-director general Radu Codruț Ștefănescu și adjuncții Vasile Marcel Grigore și Ileana Spiroiu.

La Suceava, videoconferința a avut loc în sala “Ștefan cel Mare” din Palatul Administrativ.

Conducerea ANCPI a precizat că miercuri, 29 august 2018, a fost lansată o nouă rundă de finanțare prin programul menționat. S-a insistat pe înregistrarea sistematică a datelor în cele două registre naționale, prin aplicația online deschisă de agenție. Până în 2019 trebuie centralizate în cele două registre toate informațiile de la UAT-uri. Datele vor fi necesare pentru Recensământul agricol și Recensământul populației și al locuințelor.

La nivel național, la data de 30 iulie 2018, s-au semnat 1835 de contracte de prestări servicii, în valoare de 147.573.370 lei, pentru 2146 imobile, cu o suprafață estimată de 1.608.596 hectare.

Referitor la înregistrarea sistematică a datelor, s-a menționat că, la data de 28 august 2018, la nivel național, 42% din UAT-urile existente s-au înregistrat pe user-ul pentru RAN, din care doar 6% sunt active pentru a introduce datele.

În ce privește RENNS, 72% din UAT-urile de la nivelul județelor s-au înregistrat pe paltforma online, 10% fiind active.

105 dintre cele 144 primării din Suceava au semnat contracte pentru cadastrare gratuită

În Suceava, la 30 iulie 2018 erau semnate 105 contracte de servicii. Valorea este de 7.232.369 lei. Contractele sunt pentru un număr estimat de 100.247 imobile, cu o suprafață estimată de 36.576 hectare.

Referitor la înregistrarea sistematică a datelor în RAN, la 28 august 2018 județul Suceava avea 43 de UAT-uri (38%), înscrise pe user, 4% dintre ele fiind active. Pentru RENNS, toate cele 114 UAT-uri din județul Suceava s-au înscris pe user, iar doar 13 dintre ele erau active.

ANCPI implementează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, care are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară, la nivel național, în perioada 2015-2023, cu finanțare din venituri proprii, fonduri externe nerambursabile, precum și alocări bugetare ale unităților administrativ teritoriale.

Articolul precedentIndivid reținut după ce și-a bătut soacra și a incendiat mașina soției în parcarea unei pensiuni
Articolul următorFOTO Ziua Diasporei, eveniment organizat în comuna Dolhești