Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava au desfășurat, în perioada 15 -19 aprilie, activități preventive în unitățile de învățământ în contextul apropierii vacanței de primăvară a elevilor.

La activități au participat peste 1.000 de elevi cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.

Acestea au fost structurate pe mai multe module, în funcție de ciclul școlar și vârsta elevilor. Celor mici le-au fost prezentate recomandări privind siguranța rutieră și violența în mediul școlar, elevilor de gimnaziu fiindu-le prezentate tematici privind fenomenul de bullying sau siguranța în mediul on-line.

 

 

 

 

Cu elevii de liceu au fost desfășurate activități interactive cu prezentarea unor imagini de la accidente rutiere cu implicarea adolescenților. Au fost prezentate consecințele consumului de alcool și rolul anturajului în dezvoltarea tinerilor.

 

 

 

 

O activitate deosebită a fost derulată la Colegiul Mihai Eminescu din municipiul Suceava, elevii din clasele a XI-a participând la un seminar de informare pe tema răspunderii penale a minorului și consecințele în plan juridic și personal generate de săvârșirea ade fapte antisociale.

 

 

 

 

Având în vedere perioada vacanței și a Sărbătorilor care se apropie polițiștii fac următoarele recomandări către părinți și copii:

Când ești singur acasă:

Ține ușa locuinței închisă și nu permite accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea pretind că au fost trimise de părinții tăi;

Nu părăsi locuința fără a le spune părinților/bunicilor unde pleci, cu cine și la ce oră te vei întoarce;

Dacă sună telefonul și nu recunoști persoana cu care vorbești, nu da relații despre programul părinților și nu le spune că ești singur acasă.

Nu uita, nu deschide ușa locuinței persoanelor necunoscute!

În mediul online:

Nu da persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre tine sau familia ta(nume, adresă, loc de muncă al părinților, școala pe care o urmezi, numere de telefon, etc.);

Ai grijă ce fotografii postezi pe rețele de socializare. Restricționează accesul necunoscuților la profilul tău;

Nu anunța plecarea în vacanță pe rețele de socializare!

Anunță imediat un adult când ești victima unei agresiuni pe internet;

Renunță la comunicarea virtuală cu persoanele care îți provoacă neplăceri sau frică!

La joacă:

Alegeți să vă jucați în locuri sigure și întotdeauna să îi anunțați pe părinți unde vă petreceți timpul liber;

Evită conflictele și apelează la sprijinul unui adult atunci când ești implicat, fără voia ta, într-un astfel de incident.

Poliția rutieră recomandă celor mici:

Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

Să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni şi să nu fugă pe trecerea de pietoni.

Acolo unde sunt instalate semafoare, să aştepte cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi să traverseze numai pe această culoare, în intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nici o maşină din ambele sensuri de circulaţie.

Recomandări pentru părinți:

Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

Asiguraţi-vă că ştiu numele complet al dumneavoastră sau al bunicilor, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate!

Învăţaţi-i să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil!

Articolul precedentMedicii legiști au stabilit cauza decesului tinerei găsite fără suflare în cadă VIDEO
Articolul următorUrmărire în trafic după un tânăr care conducea fără permis