Percheziții în județul Suceava, dar și în alte patru județe și municipiul București la o grupare specializată în furturi. Suspecții sunt bănuiți că în 2017 au furat dintr-un depozit din Anglia aproximativ 260 de cărţi rare, în valoare de aproape 2 milioane de lire sterline. Pentru a evita senzorii de mișcare, hoții au făcut mai multe găuri în acoperișul clăririi și au coborât în rapel.  

În cursul zilei de marți, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat un număr de 28 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

La data de 24 februarie 2017, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat, fapte constând în aceea că, membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărți valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în presa britanică, preluată şi de către mass – media din România, a apărut ştirea conform căreia în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare.

Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut patru găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în patru paleţi, din această locaţie aceştia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit  de către autori.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă „Brookes”, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratura al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracțional organizat format din cetățeni români, la care ulterior au aderat și cetățeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României și a acționat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracțiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare și efracție la  diferite depozite de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reținute în sarcina a cinci suspecți de cetățenie română.

Prejudiciul total pentru faptele reținute în sarcina suspecților a fost estimat la suma 1.945.829 euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

În data de 25 iunie, procurorii DIICOT-Structura centrală, au dispus reţinerea unui număr de patru inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul precedentIncendiu la o casă din Horodnic de Sus. De unde a plecat focul
Articolul următorO femeie înjunghiată a fost preluată în stare gravă de un elicopter. Avea un cuțit înfipt în gât