Noi imagini cu un urs abia ieșit din somnul de iarnă au fost surprinse în această săptămână într-o pădure din Parcul Național Călimani. Imaginile au fost filmate de rangerul Cristin Cireș, aflat într-o acțiune de monitorizare.

În data de 11 februarie cei de la Romsilva au postat un alt filmuleț cu un urs trezit din hibernare. „Imagini inedite cu primii pași ai unui urs imediat după ieșirea din somnul de iarnă într-o pădure din Parcul Național Călimani, filmat de aproape de colegul nostru Cristin Cireș, aflat într-o acțiune de monitorizare”, au scris cei de la Romsilva pe pagina lor de facebook.

 

Pădurile din Parcul Național Călimani asigură habitatul sănătos pentru numeroase specii, inclusiv carnivore mari, aici având asigurate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost.

Urșii trăiesc în România în pădurile din zona montană a lanțului carpatic. Țara noastră are una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa.

Vara și toamna, ursul acumulează mai multă grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un bârlog, iar metabolismul acestuia este redus, ajutându-i să supraviețuiască iarna, când hrana este limitată.

Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate. Urșii detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat. Urșii au fose nazale mari și mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

Parcul Național Călimani,  unul cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor –Romsilva re o suprafață de 24.556 de hectare pe raza judetelor Suceava, Mureș, Bistrița-Năsăud și Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

Articolul precedentO femeie a rămas fără bani și bijuterii după ce a fost înșelată prin metoda “regele Cioabă”
Articolul următorS-a ales cu dosar penal după ce a furat o borsetă dintr-o mașină