O femeie de 67 de ani, din municipiul  Câmpulung Moldovenesc, a rămas fără bani și bijuterii după ce a fost înșelată prin metoda “regele Cioabă”.

În timp de se deplasa spre domiciliu, ea a fost abordată de către o persoană necunoscută de sex feminin, care a întrebat-o cum să ajungă la cimitirul din apropiere, deoarece vrea să dea ceva de pomană pentru regele Cioabă. Persoana respectivă a pus mâna pe victimă în timp ce vorbea cu ea și i-a spus să nu se teamă, întrucât este o persoană credincioasă și i-a spus și persoanei vătămate să se roage.

Localnica i-a explicat pesoanei necunoscute cum să ajungă la cimitir, după care și-a continuat drumul spre casă, în timp ce femeia necunoscută a mers în direcția opusă.

În drum spre locuință, victima a băgat mâna în buzunar și a găsit niște șervețele de hârtie în care se aflau un lănțișor, o pereche de cercei și un inel din metal comun, de culoare galbenă. În momentul respectiv ea a observat că nu mai are inelele la mână, cerceii în urechi și nici lănțișorul cu cruciuliță la gât, iar când a verificat portofelul a constatat că din acesta îi lipsea suma de 984 de lei.

Păgubita a anunțat imediat polițiștii. Aceasta le-a declarat oamenilor legii că nu știe cum a rămas fără bijuterii și fără bani și nici nu își amintește cum au ajuns bijuteriile din metal comun în buzunarul ei. Femeia le-a declarat polițiștilor că hoața era singură în momentul în care a abordat-o și nu a observat niciun autoturism din care să fi coborât sau în care să se fi urcat după comiterea faptei.

Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 3.700 lei, reprezentând suma de 984 de lei și bijuteriile din aur.

Polițiștii au întocmit în cauză dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune”.

“Scenariul înşelăciunii e simplu: femei și bărbați, care pretind că sunt rude ale regelui Cioabă, îşi abordează victimele pe stradă. De obicei, femei singure, care poartă bijuterii la vedere, le arată victimelor podoabe aurite şi susţin că le oferă pomană pentru sufletul celui mort. Le cer să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le aşeaze într-un serveţel, cât timp probează aşa-zisul cadou. Cu multă dexteritate, într-un moment de neatenţie, înlocuiesc şerveţelul, cu un altul în care se află o monedă de un ban. Le spun victimelor să nu deschidă şerveţelul până nu ajung acasă pentru a nu tulbura sufletul celui mort. Deşi pare greu de crezut, victimele au fost păcălite prin această metodă.Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!”, a declarat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Articolul precedentPiesă din patrimoniul iudaic de la Sinagoga din Siret, scoasă la licitație în Israel. A fost făcută plângere penală
Articolul următorImagini cu un urs ieșit din hibernare surprinse în Parcul Național Călimani VIDEO