Peste 300 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în județul Suceava de la începutul acestui an. În momentul de față sunt în evoluție două focare comunitare de rujeolă în localitățile Vicovu de Sus și Capu Codrului. 

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică(DSP) Suceava de la începutul anului și până la sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat 240 de cazuri de rujeolă dintre care 101 cazuri în mediul urban și 139 în mediul rural, repartizate pe următoarele categorii de vârsta: 0-1 ani-35 de cazuri, 1 an-15 cazuri, 2 ani-13 cazuri, 3 ani-12 cazuri, 4 ani-12 cazuri, 5-9 ani-50 de cazuri iar la grupa de vârsta 10-14 ani au fost înregistrate 34 de cazuri, restul de cazuri fiind persoane adulte.

În luna iulie, în primele trei săptămâni s-au înregistrat 61 de cazuri, majoritatea din focarele în evoluție.

Din totalul cazurilor înregistrate în primele șase luni ale anului, 200 de pacienți au fost internați în spital iar 40 au fost izolați la domiciliu.

Zonele din județ unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri sunt următoarele: Vicovu de Sus cu 58 de cazuri (focar comunitar), Moldovița cu 23 de cazuri, Câmpulung Moldovenesc cu 55 de cazuri, Rădăuți cu 19 cazuri, Capu Codrului cu 19 cazuri (focar comunitar.)

Potrivit reprezentanților DSP Suceava în acest moment sunt în evoluție două focare comunitare, cel de la Vicovu de Sus și cel de la Capu Codrului. În ambele focare este vorba despre copii nevaccinați sau vaccinați incomplet, părinții refuzând vaccinarea sau neprezentându-se la medicul de familie.

„Menționăm că s-au derulat două campanii de vacinare „door to door” (din ușă în ușă) la Vicovu de Sus, unde au fost vaccinați un număr de 54 de copii și la Capu Codrului unde au fost vaccinați 50 de copii. Măsurile aplicate în focare au fost: urmărirea contacților și educație sanitară, recuperarea tuturor restanțierilor la vaccinare. Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin și reamintim populației că administrarea vaccinului după schema corectă, este unul sigur și conferă imunitate, scutind copiii de riscul trecerii prin boală și/sau de apariția unor complicații”, a precizat dr. Liliana Grădinariu, director executiv DSP Suceava.

În contextul creșterii numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu rujeolă în județul Suceava, reprezentanții DSP Suceava reamintesc părinților că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă. Rujeola este o infecție virală, care poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces.

Vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și ulterior la vârsta de 5 ani.

Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte.

Articolul precedentPeste 30 de șoferi au rămas pietoni în urma unei acțiuni de amploare a polițiștilor
Articolul următorInsuficiența respiratorie, cauza directă a morții bărbatului imobilizat violent de jandarmi