Conform Certificatului Medical Constatator al Decesului, bărbatul imobilizat violent de jandarmi la Vatra Dornei a murit din cauza unei insuficiențe respiratorii.

Medicii legiști au efectuat autopsia bărbatului care a murit după ce a fost imobilizat cu forță excesivă și după ce au utilizat spray lacrimogen, vineri, 19 iulie, la Vatra Dornei. Conform Certificatului Medical Constatator al Decesului nr. 96/21.07.2019 cauza directă a decesului a fost „insuficiența cardio-respiratorie acută”. La cauze antecedente au fost înscrise „Peritonită generalizată”, iar la stare morbidă inițiată a fost trecut „Infarct enteromezenteric total”.

Cauza imediată a decesului, conform medicilor legiști, a fost așadar faptul că bărbatul nu a putut să respire. În imagini se observă că bărbatul are strâns puternic în zona gâtului, era apăsat cu genunchii în zona plămânilor și i-a fost pulverizat spray lacrimogen direct în căile respiratorii.

Incidentul a avut loc vineri, 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret din Vatra Dornei. În împrejurări încă neelucidate, bărbatul ar fi fost acuzat de comportament nepotrivit față de o minoră și tătăl fetei ar fi sesizat un echipaj de jandarmi din zonă.

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri.

Bărbatul are câteva zvâcniri după care rămâne inert. Jandarmii îi pun cătușele, și abia după ce încearcă să-l ridice își dau seama că omul nu dă niciun semn de viață. În zonă apar doi polițiști care încep să se agite. Jandarmii îi scot cătușele și îl întind cu fața în sus. Din imaginile filmate, niciunul nu acordă primul ajutor victimei. Jandarmerița care a pulverizat spray-ul nu intervine deloc, stând tot timpul deoparte.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Iași.

Articolul precedentFocare de rujeolă în două localități din județul Suceava
Articolul următorSucevean condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare, prins la Vama Petea