Eclipsa totală de lună poate fi urmărită, vineri, la Observatorul Astronomic

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului va putea fi urmărită, vineri seară, la Observatorul Astronomic din municipiul Suceava

Vineri, 27 iulie 2018, începând cu ora 21:14, va avea loc o eclipsă totală de lună, vizibilă din Romania. Această eclipsă este ce mai lungă din secolul 21, cu o durată a totalității de 1oră și 42 minute. În timpul unei eclipse totale, luna intră în zona de umbră a Pământului și capătă o culoare roșiatică. Fenomenul este cunoscut în popor ca „luna sângerie”.

Sucevenii care doresc să afle mai multe informații despre eclipse sunt așteptați de la 21.00 la Observatorul astronomic de pe strada Universității. Eclipsa va putea fi privită prin telescop.

Tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Luna și va fi la opoziție. Când se află la opoziţie, planetele pot fi observte în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopți. Planeta va vea maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Vor fi făcute observații asupra planetelor Marte, Saturn și Jupiter. Vor putea fi văzuți sateliții galileeni, marea pată roșie de pe Jupiter și inelele lui Saturn.

Observațiile astronomice vor fi posibile daca cerul nu va fi acoperit de nori. Pe lângă programul de observații, se va discuta despre eclipse și vor fi proiectate filme documentare.

Articolul precedentVIDEO Un pod peste râul Moldova a fost rupt de o viitură, la Frasin. Momentul a fost filmat de martori
Articolul următorUn polițist a fost lovit de un individ chiar în sediul Inspectoratului Județean de Poliție