Farmacia nu este singurul loc în care poţi să-ţi procuri leacuri care să-ţi uşureze durerile de gât şi tusea? În sertarele din bucătărie stau ascunse adevărate remedii naturale în pliculeţele cu condimente. Iată cum te ajută acestea!

Suplimentar este bine să consumăm ceapă şi usturoi, care au un puternic efect antibacterian şi cresc imunitatea.

Siropul de cimbru este un bun antitusiv.

 

Delicios în fripturi şi ciorbe, cimbrul nu se lasă mai prejos când vine vorba de proprietăţile terapeutice. El este antispastic, ceea ce înseamnă că te ajută în momentele când ai o criză de tuse. De asemenea, proprietăţile antiseptice ale cimbrului sunt bune împotriva inflamaţiei din gât, care la rându-i poate provoca tuse. Două substanţe active din cimbru, thimolul şi carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant.

Foarte eficient în acest caz este şi siropul de cimbru. Ca să-l prepari, tai mărunt două legături de cimbru şi torni peste ele 1 l de apă clocotită. Laşi aşa până a doua zi, când strecori lichidul, îi adaugi 1 kg de zahăr şi-l fierbi până se leagă. Iei câte o linguriţă de sirop de cinci ori pe zi. 

 

La fel de bună este şi gargara, care se face de patru ori pe zi, cu infuzie de cimbru. Prepară o infuzie mai concentrată, din două linguriţe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, laşi să se răcească şi apoi strecori. După ce faci gargara, ai grijă să nu înghiţi infuzia, deoarece îţi poate dăuna.

Ceaiurile din plante aromatice desfundă căile respiratorii.

În caz de răguşeală şi pierdere temporară a vocii, pune 10 frunze de dafin într-o cană de apă clocotită. Laşi la răcit, dupa care faci gargară cu acest preparat. Tratamentul se face de trei ori pe zi. 

La debutul răcelii, când amigdalele îţi dau bătăi de cap, prepară-ţi o cană de ceai verde sau negru în care adaugi 10 seminţe de ardei iuţi. Se bea cât mai cald, cu înghiţituri mici, astfel încât să-şi facă efectul în zona gâtului. Nu în ultimul rând, este bine să ştii că printre condimentele de leac se mai numără şi cuişoarele. 

 

Acestea sunt dezinfectante pentru căile respiratorii, au proprietăţi antiseptice şi sunt eficiente în tratarea guturaiului, gripei şi în boli precum laringita, faringita sau amigdalita. Iar tratamentul nu este deloc greu de pus în practică, deoarece presupune să ronţăi de trei ori pe zi câte trei cuişoare.

Articolul precedentCutremur de 4,1 grade, vineri dimineața, în România
Articolul următorPrognoza meteo 16 decembrie. Vremea extremelor – temperaturi de 17 grade și vânt cu viteze de peste 100 km/h