Atelier de caligrafie în vacanța intersemestrială, la Muzeul de Istorie

În perioada 4-8 februarie 2019, în vacanța intersemestrială, Muzeul Bucovinei derulează proiectul educaţional Povestea Scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie.

Activităţile proiectului de caligrafie se vor desfăşura zilnic, între orele 10 – 13 în Sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului de Istorie Suceava.

Devenit o tradiţie în calendarul activităţilor de educaţie muzeală pe care Muzeul Bucovinei le derulează anual, proiectul Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie se adresează copiilor din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a din Suceava care doresc să călătorească în timp pentru a cunoaşte istoria scrisului şi a instrumentelor de scris, care sunt curioşi să încerce scrierea din documentele medievale, să experimenteze diverse ustensile şi suporturi de scris, să-și îmbunătățească îndemânarea caligrafică, să petreacă „vacanţa altfel – la muzeu”.

În cadrul activităţilor, elevii se vor familiariza cu noțiuni despre istoria și evoluția scrierii și a instrumentelor de scris și vor experimenta scrierea pe hârtie specială (pergament, hârtie natur), utilizând instrumente de scris precum tocul sau pana. Îndrumaţi de specialiştii muzeului, copiii vor crea semne după care vor dezvolta litere şi vor decora majuscule – inițiale stilizate, ca în vechile documente existente în colecţiile muzeului. De asemenea, copiii vor vedea și o mini-expoziție cu instrumente de scris din colecția Muzeului de Istorie Suceava.

Într-o manieră creativă, prin intermediul activităților interactive (repetate zilnic în perioada 4 – 8 februarie 2019), muzeul propune copiilor o întoarcere în timp, la scrierea caligrafică, scrierea decorativă care va transforma literele şi cuvintele în adevărate opere de artă.

Taxa de participare: 10 lei de copil

Înscrierea participanților se face pe baza fişelor de înscriere, în limita locurilor disponibile. La atelier se pot înscrie un număr maxim de 20 participanți/zi. Data limită de depunere a fişelor de înscriere este 31 ianuarie 2019. Ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierii. Taxele de participare sunt: 3 lei/copil pentru o zi de participare sau 10 lei/copil pentru participarea în toate cele 5 zile de atelier.

Scopul proiectului este promovarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural deținut de Muzeul Bucovinei prin facilitarea accesului elevilor la activităţi de învăţare nonformală legate de istorie, dezvoltarea abilităţilor în domeniul caligrafiei, stimularea elevilor spre creativitate şi recreere educativă.

Articolul precedentTrei frați nevaccinați din Rădăuți, internați la spital cu rujeolă
Articolul următorBătrân lăsat de hoți fără banii de medicamente