VIDEO Ministrul Justiției explică cum poate scăpa Dragnea de judecătorii din dosarul Bombonica

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, vineri, cum se poate obține reconstituirea completului de cinci judecători care se va pronunța în Dosarul Bombonica în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate cu executare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Suceava, despre reconstituirea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiției, în contextul în care Liviu Dragnea consideră „ilegal” completul care se va pronunța în apelul din Dosarul Bombonica, în care președintele PSD a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare.

Discuția a fost generată de Legea 207/2018 care prevede ca membrii celor două complete de cinci judecători să fie desemnați complet aleatoriu, iar vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și șeful Secției Penale să nu mai fie membri de drept și președinți ai completelor. Colegiul de conducere al Curții Supreme a decis ca reconstituirea completelor să se facă, conform cutumei, în decembrie pentru anul viitor.

Recent, Liviu Dragnea a afirmat despre completul de cinci judecători care se va pronunța în Dosarul Bombonica în apel că este ilegal. Asta pentru că nu a fost reconstituit conform legii 207/2018. Conform informațiilor apărute recent în mass-media, liderul PSD consideră că îi sunt împotrivă cel puțin trei dintre cei cinci judecători din complet. Președintele PSD ar spera că o nouă tragere la sorți i-ar aduce un complet mai favorabil.

Cum poate scăpa Dragnea de judecătorii din Dosarul Bombonica

Tudorel Toader a negat, vineri, că pregătește un act normativ prin care să oblige Curtea Supremă să reconstituie de îndată completele de cinci judecători. În schimb, ministrul Justiției a prezentat două variante prin care se poate obține modificarea completelor.

O metodă ar fi atacarea în contencios administrativ a deciziei prin care se amână reconstituirea completelor. „Dacă hotărârea Colegiului reprezintă un act administrativ, atunci poate fi atacată la instanţa de Contencios administrativ, de cei interesaţi”.

Cealaltă metodă ar fi sesizarea CCR cu privire la un eventual conflict de natură constituțională.

„Dacă hotărârea Colegiului are semnificaţia unei adăugiri la lege, unei modificări a legii în sensul amânării anumitor prevederi sub aspectul intrării în vigoare, deci dacă privim din această perspectivă, atunci am putea să discutăm posibilitatea sau problema ca Înalta Curte să fi intrat în puterea legiuitorului, să spună că s-a substituit legiuitorului, (…) a amânat momentul intrării în vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege şi că Înalta Curte nu poate să adopte acte, măsuri de natura celor care intră în competenţa legiuitorului”, a explicat Toader.

Completul de cinci judecători, considerat ilegal de Liviu Dragnea

Primul termen al apelului în Dosarul Bombonica a fost stabilit pentru 8 octombrie 2018. Completul este condus de vicepreședintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Ilie Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte Simona Cristina Neniță, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir, Lavinia Valeria Lefterache. Pe fond, Liviu Dragnea a fost condamnat în acest dosar la 3 ani și jumătate cu executare. Dosarul vizează faptul că două secretare de la PSD Teleroman ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a declarat deja că consider ilegal completul de judecată. Surse susțin că președintele PSD speră la un complet mai favorabil la o altă tragere la sorți.

Dragnea a spus că va discuta cu avocații să vadă ce poate face în acest caz. Liderul PSD a exclus eventuale acțiuni parlamentare.

„O să studiez cu avocaţii mei ce demersuri putem face, este nelegal (completul de judecată – n.r.). O să vorbesc cu avocaţii azi şi mâine să vedem ce demersuri putem face”, a spus Dragnea, la Parlament.

Întrebat dacă va exista un demers pe această temă şi în Parlament, Dragnea a răspuns: “Nu, nu văd de ce”.

Articolul precedentUcrainean blindat cu țigări de contrabandă, depistat în Vama Siret
Articolul următorVernisajul expoziției „Tabăra de pictură de la Vama”, la Muzeul de Istorie Suceava