Nicoleta NICULESCU, o pacientă de 48 de ani din Câmpulung Moldovenesc a fost operată de o tumoră cerebrală de 5,5 cm (glioblastoma) la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

 
“Nu am crezut că mai văd vreodată lumina zilei și nu am crezut că îmi mai văd copilul.
M-am speriat în primul rând că nu mă consider așa bătrână, am abia 48 de ani. În al doilea rând m-am gândit că am o fetiță de 18 ani care are nevoie acum de ajutorul mamei, în clasa a XII-a.
Când a spus domul doctor problema pe care o am și daca vreau să mă opereze, am spus că asta e șansa mea.
Să le dea Dumnezeu sănătate. Când am auzit că vor să mă opereze, am zis că e șansa mea să mai văd lumina zilei. Dacă nu erau condiții în spital nu cred că mai aveam o șansă la viață.
Nu am mai putut vorbi. Nu că să vorbesc, ci să vorbesc articulat. Știam ce vreau să spun, dar nu-mi ieșea pe gură, îmi ieșeau niște bazaconii, cuvinte prostești ce nu aveau legătură cu ceea ce gândeam eu și încercam să spun. Lipsa de concentrare a fost totală, am observant că nu mai pot scrie mesaje pe telefon, aveam o stare de confuzie foarte mare, nu știam unde mă duc și de unde vin. Nu puteam să stau în picioare, nu puteam să vorbesc. Am plecat la Câmpulung la spital. La Suceava mi-a spus în trei zile că am ceva la cap, am plecat la Iași. Aici mi s-a spus că am o tumoră pe creier care trebuie operată.
Într-o zi de duminica m-a operat echipa de medici. Să le dea bunul Dumnezeu sănătate, la toată echipa care a fost și la toti oamenii aceștia minunați cale luptă pentru amărâții de noi care ne luptăm cu boala și cu necazurile.
Nu am cuvinte pentru mulțumirile multe pe care le pot adresa pentru implicarea, cu dragostea și cu devotamentul pentru omul de rând mare sau mic. Dumnezeu și-a pus tot ce a avut mai bun în medicii și în domnul manager și în domul doctor Apatrei, indiferent care medic. Sunt o echipă de neadevărat. Să le dea Dumnezeu multă sănătate, lor și la toată familia și ce au început să ducă în continuare, sunt extraordinari.
Mă simt bine, merg, vorbesc, simt, judec, primul, vă dați seama că judec, ceea ce fac și ceea ce spun.”, a declarat Nicoleta NICULESCU, pacient Câmpulung Moldovenesc.
 
 
“A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă și aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescența prin 5-ALA – preparatul Gliolan.
Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei.Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur.
La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes.
Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan.
Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu șapte ani.
Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidulului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reușim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar și rezecția în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne.
Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operație, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanța se fixează în țesutul tumoral și determină o serie de reacții care dau ca rezultat delimitarea clară a țesutului tumoral față de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent, mai exact în protoporfirina. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescență.
Intervenția chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de țesutul cerebral sănătos.
Cu ajutorul acestei tehnologii reușim să îi ținem în viață pe pacienți, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenție, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente.
Axarea sistemului de sănătate pe calitatea vieții pacientului este un alt concept pe care trebuie să-l avem în vedere pe viitor. Medicina viitorului este o medicină personalizată și va fi o medicină robotizată.
Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti.
Medicina este astăzi într-un proces permenent de schimbare. Vorbim despre o medicină axată pe pacient.
În Spitalul de Neurochirurgie din Iași pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași
 
Echipa medicală:
Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, medic primar neurochirug
Specialist neurochirurgie: dr. Cosmin APETREI
Medic primar neurochirurg: dr. Daniel ROTARIU
Medic rezident neurochirurg: dr. Răzvan BUGA
Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana STIRBAN
Medic rezident neurochirurg: dr. Narcis BUJOR
As. Instrumentist: Mariana RĂILEANU
Bioinginer: Vlad DAFINESCU
Anestezist: dr. Nina STRATICIUC

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentUn nou val de caniculă va lovi România! Când se va întâmpla
Articolul următorAutoritățile anunță că anul școlar va începe cu prezența fizică a elevilor