In luna martie, a fost diagnosticat si tratat primul caz de botulism din acest an.

Un pacient de 60 de ani s-a prezentat in ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere dubla) brusc instalata de cateva zile, cu un RMN cerebral efectuat care pune in evidenta cateva leziuni neurologice motiv pentru care este internat in sectia de Neurologie. Ulterior, pe baza simptomatologiei ( diplopie, dificultati la inghitirea lichidelor, dificultati de respiratie, absenta tranzit intestinal de 5 zile) si anamnezei amanuntite ( pacientul declara ca a consumat zacusca de peste facuta acasa), este solicitat consult de boli infectioase, medicul ridicand suspiciunea de botulism. Pacientul este transferat in sectia de Boli Infectioase dar cu supraveghere in ATI. I se recolteaza probe de sange pentru identificarea toxinei botulinice si se face comanda de urgenta pentru ser antibotulinic care ajunge si este administrat in 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infectie. Dupa administrare, se constata amelioarea simptomelor si disparitia diplopiei in 72 de ore , pacientul isi reia tranzitul, dispar treptat tulburarile de deglutitie si respiratie, fiind externat , vindecat, dupa 10 zile.
Botulismul este o boala rara, extrem de grava, provocata de neurotoxina botulinica eliberata de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate ( marea majoritate conserve incorect sterilizate ) sau daca o rana deschisa ajunge in contact cu sporii bacteriei. In absenta unui tratament rapid, infectia provoaca paralizie, dificultati severe de respiratie si deces. Neurotoxina botulinica este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

In ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.
Dr. Terteliu Monica, medic sef sectie Boli Infectioase: „ Anamneza atent realizata de medicul neurolog si solicitarea consultului de boli infectioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment in care a inceput o cursa contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internarii, au fost excluse si alte patologii neurologice ( boala Lyme, Myastenia Gravis ). Echipa a fost formata din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Stefan Violeta, farmacist sef Alina Apopei, medic infectionist dr Monica Terteliu Baitan si intregul colectiv al sectiei de Boli Infectioase. Cazul acesta demonstreaza importanta anamnezei amanuntite si a consultului interdisciplinar.”

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentVal de aer polar în România, de Florii
Articolul următorIubitul Elenei Udrea, mesaj în exclusivitate la „Culisele Statului Paralel”. Ce i-a transmis partenerei