Polițiștii au reușit să recupereze telefoanele mobile și hoțul s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată de către un localnic de 42 de ani, despre faptul că în urma unui anunț pe care l-a postat pe un site de profil, o persoană necunoscută care a declarat că este agent al unei firme de curierat a ridicat un pachet în care se aflau două telefoane mobile, spre a fi trimis în orașul Deva, județul Hunedoara.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că păgubitul este administratorul unei societăți din Câmpulung Moldovenesc, firmă care are ca obiect de activitate repararea echipamentelor electronice și de telecomunicații.

În data de 19 martie, bărbatul a scos la vânzare pe un site de vânzări două telefoane mobile pentru suma de 2700 lei. În aceeași seară, în jurul orei 21.00, a fost contactat pe serviciul de mesagerie de către o persoană care s-a arătat interesată de achiziție.Cel de la telefon i-a propus o reducere pentru achiziționarea ambelor telefoane, cei doi stabilind prețul de vânzare la suma de 2600 lei. Ulterior, persoana care a făcut achiziția i-a spus părții vătămate că a doua zi, după ora 12.00, va trimite un curier pentru preluarea telefoanelor.

Miercuri, în jurul orei 14.00, la sediul firmei s-a prezentat un tânăr, care a spus că este de la firma de curierat și s-a prezentat pentru a ridica un colet. Cum era preocupat de împachetarea coletului, nu a băgat de seamă că acel tânăr nu avea nici un fel de semn sau echipament al firmei de curierat.

Bărbatul a predat pachetul, acel tânăr i-a eliberat o hârtie fără duplicat, după care a plecat cu pachetul. Ulterior, acesta și-a dat seama că a fost înșelat și a sesizat poliția.

În urma activităților investigative desfășurate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc, persoana bănuită de comiterea infracțiunii a fost identificată ca fiind un tânăr de 27 ani, localnic, care a recunoscut fapta comisă și s-a împăcat cu persoana vătămată.

Polițiștii au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”.

Recomandări polițiști: nu trimite bani in avans, nu trimite copii după actele personale, evită să faci schimb de produse prin curier, reține faptul că site-urile specializate nu intermediază plăti intre vânzator si cumpărător, evită ofertele de tipul 3+1 gratis, nu răspunde mesajelor in altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate.

„Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora. Nu doar „metoda accidentului” sau „păcăleala” prin sms fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la „negru”, achiziţionarea de bunuri prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului sunt tot atâtea cazuri ce vă pot lăsa cu buzunarele goale. Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător”, a precizat Ionuț Epureanu.

Articolul precedentZona din fața Palatului Administrativ Suceava a devenit exclusiv pietonală
Articolul următorMăsuri speciale pentru perioada sărbătorilor pascale, stabilite de Colegiul Prefectural Suceava