Un aparat de plasmafereză refuzat de Suceava a fost instalat la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea.

Acolo echipamentul a fost pus în funcțiune și va putea fi folosit timp de un an de zile gratuit pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienții vindecați de COVID 19.

Aparatul a fost pus la dispoziția Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea de către o firmă privatăîmpreună cu 500 de kituri de recoltare a plasmei.

Directorul general al BPHD, Florin Hozoc, a precizat că aparatul de plasmafereză a stat mai bine de șase săptămâni nefolosit pentru că a fost refuzat de autoritățile din Suceava, cu toate că aici sunt cei mai mulți potențiali donatori de plasmă (peste 2300).

„Ca o ironie, acest echipament pe care l-am instalat la Focşani este cel pe care am dorit de la început să-l instalăm la Suceava şi care stătea de peste o lună de zile în depozit aşteptând ca autoritățile şi mai ales directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava să îşi facă temele să poată să primească echipamentul. Din păcate, peste 2.300 de persoane vindecate la Suceava nu au cum să doneze plasmă prin procedura de plasfamereză pentru că cei de acolo nu îşi doresc să facă plasmafereză” a declarat Florin Hozoc.

Am avut azi bucuria de a întâlni și felicita un luptător și un erou – medicul chirurg Cristian Onia din Focșani. El e primul dublu donator de plasmă convalescentă din România (lucru pentru care a făcut două drumuri speciale la București!) și, totodată, cel care a reușit să mobilizeze autoritățile locale din Vrancea pentru a instala și la Focșani un echipament de plasmafereză pentru donatorii din județ. E vorba despre echipamentul și consumabilele pe care le-am păstrat mai bine de 6 săptămâni în speranța de a le putea duce la Suceava, în focarul epidemiei de COVID-19 din România și în județul cu cei mai mulți ex-pacienți și potențiali donatori de plasmă (peste 2.300). Faceți vă rog comparația între un județ care n-a reușit să se organizeze pentru a beneficia de o donație care ar fi fost extrem de utilă și un om – un singur om! – care a dat un exemplu pentru întreaga Românie și, în plus, a reușit să-și ajute și propriul județ să recolteze plasmă convalescentă. Dar pentru medicul Cristian Onea lucrurile nu se opresc aici. Săptămâna viitoare el va dona plasmă pentru a treia oară (maximul posibil pentru un fost pacient COVID-19!), dar de data aceasta acasă, la Focșani, cu ajutorul echipamentului pe care s-a străduit să-l aducă în județul său.Ce ar mai fi de adăugat? Poate doar faptul că există eroi care, prin comportamentul lor, fac cât zeci de birocrați și potentați nepăsători, aroganți și lași. Datorită unor astfel de oameni, simțim cu adevărat că eforturile noastre nu sunt degeaba. Respectele mele, domnule doctor Cristian Onia!

Publicată de Florin Hozoc pe Marţi, 2 iunie 2020

De partea cealaltă, directoarea Centrului de Transfuzii Suceava, Maria Pilat, spune că nu există condiții la Suceava pentru a putea fi pus în folosință acest aparat. La Suceava se recoltează prin metoda standard plasmă. Aceasta a precizat că echipamentul  nu a putut pus în funcțiune în primul rând din cauza lipsei de personal de la Centrul de Transfuzii.

SURSĂrealitateadesuceava.net
Articolul precedentSe pregătește cea mai mare alianță de STÂNGA. Consens politic la nivel înalt
Articolul următorAproximativ 11.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate la Vicovu de Sus și Ulma FOTO