Cursurile de apă Suceava, Moldova și Râșca, din județul Suceava, vor fi reamenajate în regim de urgență, valoarea investițiilor fiind de 2,5 milioane de lei.

Administrația Bazinală de Apă Siret a predat amplasamentele și, totodată, a emis ordinele de începere a lucrărilor pentru trei obiective afectate de inundațiile produse în perioada iunie-iulie în județul Suceava. Lucrările sunt finanțate din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin HG 582/2018.

Cele trei obiective hidrotehnice pentru care s-au alocat fonduri sunt: râul Suceava în zona sursei de alimentare cu apa a municipiului Radauți, râul Moldova și afluenții pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului și pârâul Râșca, la Bogdănești.

În urma viiturilor de pe râul Suceava din perioada iunie-iulie, a fost afectat digul ce protejează sursa de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți, astfel încât circa 30.000 de locuitori erau în pericol de a rămâne fără apă. Lucrările constau în desfacerea lucrărilor provizorii pe o lungime de 50 de metri, refacerea corpului digului pe o lungime de 150 metri liniari și refacerea prismului, grinzii și pereului pe o lungime de 50 metri liniari. Până în prezent au fost executate lucrările de desfacere în totalitate, s-a refacut corpul digului pe toată lungimea de 150 metri liniari și s-au executat în proporție de 90% lucrările de refacere a prismului, grinzii și pereului. Lucrarea constă în refacerea digului de deviere pe o lungime de 150 metri și are o valoare alocată de 324.000 lei.

Amenajarea râului Moldova şi afluenţii de pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului a fost afectată de viiturile succesive de pe pârâul Humor, punând în pericol populația și obiectivele socio-economice din orașul Gura Humorului. Investiția constă în refacerea pragurilor de fund pe o lungime de 80 metri, refacerea apărărilor mal pe o lungime de 700 metri și refacerea pereului pe o lungime de 60 metri liniari. Valoarea alocată este de 1.386.000 lei.

Regularizarea și îndiguirea pârâului Râşca, la Bogdănești, constă în regularizarea albiei pârâului pe o lungime de un kilometru şi execuţia unui dig de protecţie pe o lungime de 1.093 km. Valoare alocată acestui obiectiv este de 750.000 lei. Până în prezent s-a efectuat regularizarea albiei pe o lungime de cca 350 metri și a fost executat digul de protecție pe circa 400 metri.

Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul acestui an.

Articolul precedentUn bărbat din Frasin a ajuns în stare gravă la spital, după ce a căzut de pe acoperișul unei case
Articolul următorAmbasadorul Irlandei s-a întâlnit cu oamenii de afaceri suceveni FOTO