Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos. 

 

Săptămânal sunt organizate activități în sistem intergrat cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, a polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice cu participarea polițiștilor rutieri dar și din cadrul subunităților de la nivel județean. La acțiuni sunt cooptați, de asemenea lucrători de jandarmi dar și specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava.

 

De asemenea, sunt continuate activitățile de cercetare penală în dosarele la regimul silvic, fiind dispuse măsuri procesuale.

 

La data de 05.08.2021, polițiștii din cadrul S.P.R. nr. 1 Vadu Moldovei au oprit pentru control pe raza satului Slătioara, com. Râșca autocamionul format din cap tractor și remorcă ce transporta material lemnos (lemn rotund rășinoase) fără a deține documente legale de proveniență.

 

           Pe timpul conducerii ansamblului auto de la locul opririi către depozitul Ocolului Silvic Râșca în vederea inventarierii masei lemnoase, conducătorul auto s-a sustras verificărilor, deplasând ansamblul auto în incinta unui depozit din satul Slătioara, com. Râșca, județul Suceava unde a abandonat autocamionul încărcat cu masă lemnoasă. 

 

Din primele verificări efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că persoana care a condus ansamblul auto este un bărbat de 33 ani care nu deține permis de conducere pentru categoria ”E”, necesar conducerii ansamblului de vehicule.

 

            Ca urmare a celor constatate polițiștii S.P.R. nr. 1 Vadu Moldovei au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 68 alin. 2 din Lg. 46/2008-Codul Silvic și art. 335 alin. 2 din Codul Penal, fiind solicitat sprijin din partea Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – Serviciul Ordine Publică și Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava.

            În urma cercetărilor efectuate în dosar precum și în temeiul mandatelor de percheziție emise de către Judecătoria Fălticeni, la 06.08.2021, lucrătorii din cadrul Biroului Combaterea Delictelor Silvice, Secției nr. 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, Serviciului Acțiuni Speciale cu sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au  efectuat percheziții la sediul unei firme și la domiciliul șoferului, fiind identificat și inventariat în curtea depozitului din sat Slătioara, com. Râșca, materialul lemnos transportat fără documente legale la data de 05.08.2021 stabilindu-se un volum de 53,14 mc lemn rotund rășinoase. Materialul lemnos a fost indisponibilizat în vederea confiscării în cadrul dosarului penal.

            În paralel, lucrătorii din cadrul Biroului Combaterea Delictelor Silvice împreună cu specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind transportul, depozitarea, debitarea și comercializarea materialelor lemnoase de către agentul economic.

 

            Au fost efectuate stocurile faptice de material lemnos deținute de agentul economic în depozitul societății iar în urma efectuării balanței dintre stocurile faptice și cele scriptice existente conform datelor furnizate de aplicația SUMAL 2.0. a rezultat faptul că societatea deține fără documente legale de proveniență cantitatea de 55,3 mc cherestea rășinoase în valoare de 35.392 lei.

 

            Față de agentul economic s-a luat măsura sancționării contravenționale, fiind aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de 6000 lei precum și măsura complementară de confiscare a cantității de 55,3 mc cherestea rășinoase.

 

În total, în urma controlului și a perchezițiilor au fost confiscați peste 100 m.c material lemnos. 

 

       În urma măsurilor informativ operative dispuse în cauză, a fost identificat și indisponibilizat și autovehiculul format din cap tractor și remorca în valoare de 50.000 Euro care a fost utilizat la transportul de  material lemnos (lemn rotund rășinoase) în volum mai mare de 10mc fără a deține documente legale de proveniență.

 

            Se continuă verificările atât cu privire la infracțiunile silvice cât și la infracțiunile rutiere, urmând a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă.

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

 

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentCOD GALBEN de INSTABILITATE ATMOSFERICĂ în mai multe județe
Articolul următorRecensământul General Agricol- peste 3.220.000 de exploatații agricole, recenzate