Anul 2023 vine cu scumpiri în lanț. De la 1 ianuarie vom plăti mai mult pentru asigurări auto, vacanțe, bere fără alcool, sucuri și țigări.

Astfel, cei care doresc să-și satisfacă viciul trebuie să știe că, începând din noul an, țigările se vor scumpi. Accizele la țigarete vor crește, iar țigările electronice vor fi taxate pentru prima dată în toată Uniunea Europeană. Preţul ţigărilor va crește cu cel puţin 1 leu anul viitor.

Totodată, de la începutul anului viitor, TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr va creşte de la 9% la 19%, iar măsura se va reflecta în prețul de la raft. Şi masa la restaurant va fi una mai scumpă. În industria HORECA, TVA-ul va creşte de la 5% la 9%.

Asigurările RCA vor fi și ele mai scumpe, pentru ca firmele vor plăti contribuții mai mari la fondul de garantare. Taxele şi impozitele pe proprietăți şi maşini ar urma să fie indexate anul următor cu rata inflației din 2021. Aşadar, cu 5,1%, în funcție de decizia consiliilor locale. Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5%, de la începutul anului viitor, cea de-a doua locuinţă va fi cumpărată cu TVA de 19%.

Articolul precedentVremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Mai cald decât normal și precipitații puține
Articolul următorPreţurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina