Ședință cruciala a Băncii Națională privind ratele românilor. Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca BNR să anunțe o nouă majorare a dobânzii de referință, ceea ce în mod automat ar duce la majorarea dobânzilor pe care la practică băncile comerciale.

Totodată, săptămâna aceasta sunt aşteptate datele oficiale referitoare la inflaţie, care vor arăta o creștere record a prețurilor, de circa 16,6% pe anul 2022. Pe 10 ianuarie, Consiliul de Aministraţie al BNR are o nouă şedinţă, având ca principale subiecte evoluţia dobânzilor şi, eventual, utilizarea altor instrumente de politică monetară pentru încetinirea inflaţiei. 

Analiștii bancari se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază, până la 7,00%, potrivit economica.net.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră că ar putea fi vorba de singura majorare din 2023, fiind este posibil ca vârful inflației să fi fost deja atins odată cu nivelul de 17% din luna noiembrie 2022.

Chiar și așa, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, potrivit unei analize CFA, s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%.

Articolul precedentHoroscop 10 ianuarie. Zodia care primește vești neașteptate – rost de o moștenire
Articolul următorANRE face campanie de informare de 2 milioane de euro, în loc să fie cu ochii pe furnizori