30 de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate, în ultimele cinci zile, în județul Suceava.

Potrivit ultimelor date publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT), în intervalul 20 – 24 ianuare au fost raportate încă 82 de cazuri nou confirmate în nouă județe.

Astfel, județul Suceava ocupă primul loc la numărul de îmbolnăviri, urmat de județele: Satu Mare cu 15 cazuri, Neamț cu 14 cazuri, Caraș Severin cu 12, Timiș cu șase, Buzău cu două și câte un caz în județele Bacău, Constanța și Dâmbovița.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 24 ianuarie este 19.170, din care 64 de decese.

Rujeola sau pojarul este o boală respiratorie foarte contagioasă. Se estimează că 90% dintre persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală sau vaccinare) expuse vor contracta boala. Aceasta debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Erupția începe pe pielea feței și a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de „copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată.

Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din o mie de cazuri moare, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii.

O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură, în situația în care nu au protecție (prin boala anterioară sau prin vaccinare). Și fătul poate fi afectat de virus.

Rujeola se caracterizează prin izbucniri epidemice frecvente, în special printre persoanele nevaccinate.

Articolul precedentSucevean condamnat la închisoare cu executare pentru infracțiuni la regimul rutier
Articolul următorVIDEO EMOȚIONANT – Pisicuțe înghețate salvate cu cafea caldă