Şeful Secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Dana Murariu, a declarat, miercuri, în ajunul sărbătoririi Zilei Prematurului, că în Maternitatea Suceava numărul prematurilor născuţi în acest an este mai mic faţă de anii precedenţi, ea subliniind că unitatea medicală suceveană deţine aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii.

Dr. Dana Murariu a spus că la data de 17 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Prematurului, menţionând că prematurul este „nou-născutul cu vârstă gestaţională mai mică de 37 de săptămâni, cu greutatea mai mică de 2.500 grame”, menționează CraiNou.

Prematuritatea rămâne principala cauză de morbiditate şi mortalitate neonatală

„Cu toate progresele înregistrate în neonatologie şi obstetrică, prematuritatea este încă principala cauză de morbiditate şi mortalitate neonatală. În ultimele decade a crescut numărul naşterilor premature, pe de o parte şi ca urmare a progreselor medicale în depistarea semnelor de suferinţă fetală, care antrenează travaliul prematur indus. Şansa de supravieţuire a unui nou-născut prematur este mult mai mare în zilele noastre prin progresele realizate în secţiile de terapie intensivă neonatală” a arătat dr. Murariu.

Potrivit medicului, în copilărie şi în perioada de adult, foştii nou-născuţi prematuri prezintă risc de a dezvolta astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecţii virale şi bacteriene.

„Prin celebrarea acestei zile se doreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură. Scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri, care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatură necesară acestor copii. Complicaţiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalităţii copiilor sub 5 ani” a adăugat dr. Murariu.

Ea a precizat că în Maternitatea Suceava, în 2022, până zilele trecute, s-au născut 221 de prematuri, spre deosebire de anul 2021 şi 2020 când au fost născuţi peste 300 de prematuri. „Maternitatea Suceava este maternitate de grad 3, care îngrijeşte prematurii cu vârste de gestaţie de la 24 de săptămâni şi greutăţi de la 500 de grame, deţinând aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii” a mai declarat dr. Dana Murariu, şefa Secţiei neonatologie din cadrul SJU Suceava.

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentUn tânăr de 20 de ani, prins la furat într-un magazin. S-a ales cu dosar penal
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET