Autoritățile din județul Suceava intensifică acțiunile pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, după ce în județul Maramureș a fost confirmat un focar.

Membrii Centrului Local de  Combatere a Bolilor Suceava s-au reunit în ședință extraordinară, pentru a discuta despre evoluția pestei porcine în România și despre eventuale noi măsuri de prevenire  a apariției bolii în județul Suceava, având în vedere că, în județul vecin Maramureș, a fost confirmat  un focar  de pestă porcină africană, marți, 23 octombrie.

Întâlnirea a fost condusă de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc și șeful ISU Suceava, Costică Ghiață.


„În ședința din luna iulie s-au stabilit o serie de măsuri de prevenție și combatere a Pestei Porcine Africane în cazul în care un focar ar fi fost confirmat pe raza județului Suceava. Până acum ca urmare a măsurilor adoptate în județul Suceava nu a apărut nici un focar de pestă porcină africană” a precizat Mirela Adomnicăi, prefecțul județului Suceava.

Prefectul a propus amplasarea unor filtre suplimentare de poliție pe DN 18, drum care leagă Suceava de Maramureș,  întrucât există un risc sporit în ceea ce privește răspândirea pestei porcine africane și pe această cale.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar Dan Corneanu, a informat că măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu PPA sunt în continuă aplicare și monitorizare  permanentă în județul Suceava.

Echipe mixte constituite din reprezentanți ai DSVSA, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi continuă controalele periodice  în târgurile de animale din județul Suceava, unde este interzisă comercializarea porcinelor, fiind constatată o diminuare a circulației spre aceste târguri.  Totodată, se verifică periodic condițiile  sanitar-veterinare  în exploatațiile de animale.

La frontiera Siret,  este asigurată permanența la controlul bagajelor, fiind menținută interdicția introducerii în țară a  produselor de origine animală,  iar dezinfectoarele pietonale și rutiere sunt funcționale.

Directorul DSVSA Suceava consideră oportună constituirea unor filtre suplimentare pe DN 18.

Referitor la acest aspect, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, de comisar șef Adrian Buga, a precizat, la rândul său, că  există filtre de control ale IPJ pe DN18, care fac  verificări aleatorii. Comisarul șef a mai spus că se va analiza oportunitatea unui  filtru suplimentar permanent, 24 din 24 de ore, sau numai pe timpul nopții, iar dacă  va fi nevoie se va lua și această măsură.

Potrivit ultimei actualizări  a  situației privind evoluția Pestei Porcinei Africane pe teritoriul României, transmisă de Autoritatea  Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la data de  18 octombrie 2018  boala evolua în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreți.

Referitor la situația din județul Maramureș, ANSVSA a informat că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureș, în data de 23 octombrie.

Articolul precedentCinci autobuze electrice, de anul viitor pe străzile din Suceava
Articolul următor20 de primării din județul Suceava nu au contracte pentru deszăpezire