DSP Suceava avertizează că începe sezonul bolii diareice acute

Direcția de Sănătate Publică Suceava atrage atenția că numărul cazurilor de boală diareică acută crește foarte mult în sezonul cald și recomandă măsuri de prevenție.

Boala diareică acută constituie o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice, transmite Direcția de Sănătate Publică Suceava. Boala diareică acută rste o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic. Boala reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald.

DSP Suceava anunță că în perioada iunie-octombrie realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută, prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a cazurilor internate.

Prevenirea, singura metodă de protecție

DSP transmite și metodele prin care poate fi prevenită apariția bolii diareice acute:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului;
  • spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum;
  • prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare;
  • păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare) care le pot contamina;
  • renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate;
  • verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele cumpărate;
  • se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, NU din râuri, lacuri sau sisteme de irigații;
  • pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente;
  • se va evita contaminarea mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate.

În situația apariției semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală. Părinților li se recomandă să își supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul mâinilor, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită) pentru a limita infecția.

Singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute este prevenirea.

Articolul precedentUn individ a fost reținut de polițiști după ce și-a lovit soția în fața copilului minor
Articolul următorIncendiu la o gospodărie din Dumbrăveni FOTO