„AmbasaDOR DE BUCOVINA. Diaspora – Educaţie şi Formare” este o manifestare care reunește practicienii și cercetătorii români din domeniul educațional care activează în România și în cadrul sistemelor de învățământ din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Proiectul este inițiat și organizat de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava,  se derulează în perioada 22-26 iulie  și este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educației și Consiliul Județean Suceava.

În cadrul manifestării „AmbasaDOR DE BUCOVINA”  sunt propuse conferințe și activități de formare în zilele de luni, marți și vineri, la USV, și mese rotunde la Mănăstirea Putna și la Universitatea din Cernăuți, în zilele de miercuri și joi.

Activitățile derulate vor aduce celor interesați experiența a 25 de profesori, cercetători și manageri care activează în sistemele educaționale din Anglia, Grecia, Italia, Spania, Germania, Belgia, Franța, Elveția, Ucraina, Norvegia, Luxemburg, Canada și Statele Unite ale Americii. În același timp, proiectul beneficiază de implicarea a 25 de cadre didactice, cercetători și specialiști din România, absolvenţi și studenţi din diaspora și din Suceava (Facultatea de Știinţe ale Educaţiei, USV).

Toți invitații propun teme actuale pentru educația din România, în cadrul celor 14 ateliere de formare și de împărtășire de bune practici care se vor realiza în perioada 22-26 iulie, la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

Proiectul își propune să construiască o rețea de comunicare între specialiștii în educație din regiunea Nord-Est și profesorii și cercetătorii români din diaspora, cu scopul păstrării și transmiterii identităţii culturale româneşti, concomitent cu deschiderea României spre valorile culturale europene. Pe lângă conturarea unor colaborări viitoare (activități de internaționalizare a formării și cercetării, proiecte europene, activități de voluntariat între comunitățile românești de pretutindeni) proiectul este și o modalitate de promovare a imaginii României în alte sisteme educaționale și o încercare de reformare a educației românești, prin preluarea exemplelor europene de bune practici și adaptarea acestora la realitățile contemporane ale școlii românești.

Activitățile derulate au în vedere rezultate pozitive pe termen scurt (colaborări în proiecte precum donațiile de cărți, acorduri de colaborare etc.), dar și pe termen lung (acorduri între universități,  regiuni, derularea de proiecte educaționale și de cercetare în colaborare, schimburi de bune practici în cadrul proiectelor europene, vizite între școli).

Manifestarea organizată de Facultatea de Științe ale Educației se dorește a fi un act de generozitate al unor oameni care dăruiesc din timpul, energia și experiența dobândită în alte spații culturale, românilor rămași în țară, care doresc să contribuie la creșterea expertizei în diferite domenii de cunoaștere. Se poate spune, astfel, că educația unește, iar profesorii devin adevărați ambasadori ai cunoașterii pe care o oferă cu bucurie celorlalți.

Detaliile privind programul, tematicile, lectorii invitați, precum și modalitățile de înscriere la fiecare dintre cele 14 ateliere pot fi consultate aici: https://sites.google.com/usm.ro/ambasador/home.

Articolul precedentUn bărbat a ajuns în comă profundă la spital după ce a fost imobilizat de jandarmi VIDEO
Articolul următorAcțiune de amploare a poliției din Pojorâta. Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 6.700 lei