Dezbateri pe tema evoluției Euroregiunii Prutul de Sus, la Suceava și Cernăuți

Municipiile Suceava și Cernăuți au găzduit o serie de dezbateri pe tema evoluției Euroregiunii Prutul de Sus, la final fiind formulate opt recomandări.

În perioada 17-19 aprilie 2019, la Cernăuți și Suceava, au avut loc întâlniri în cadrul mesei rotunde intitulată Amplificarea rolului Euroregiunii „Prutul de Sus” în fenomenul de convergență a teritoriilor frontaliere. Au participat reprezentanți ai Administrației de Stat a Regiunii Cernăuți, Consiliului Județean Suceava, Institutului de Comerț și Economie din Cernăuți al Universității Naționale de Comerț și Economie din Kiev, ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Discuțiilor, atât la Suceava, cât și la Cernăuți, li s-au alăturat și cercetători, activiști civici sau practicieni.

Scopul mesei rotunde a constat în dezbaterea științifică a problemelor evoluției Euroregiunii „Prutul de Sus” și elaborarea unor propuneri adecvate pentru ședința Consiliului Euroregiunii, în contextul fenomenului de convergență a regiunilor frontaliere și al accelerării proceselor de integrare europeană.

Ca urmare a dezbaterilor s-au cristalizat propuneri concrete cu privire la dinamizarea și extinderea activităților derulate în cadrul Euroregiunii „Prutul de Sus”.

Propunerile participanților la Masa rotundă Amplificarea rolului Euroregiunii „Prutul de Sus” în fenomenul de convergență a teritoriilor frontaliere:

1. Având în vedere prioritățile de dezvoltare a Euroregiunii „Prutul de Sus”, recomandăm elaborarea Strategiei de funcționare a euroregiunii până în anul 2025.

2. Susținem ideea constituirii unei Fundații / Asociații (cu personalitate juridică) a Euroregiunii, al cărei obiectiv fundamental să fie identificarea și atragerea finanțărilor pentru derularea proiectelor orientate spre satisfacerea nevoilor locuitorilor regiunii transfrontaliere. Membri fondatori ar putea fi consiliile județene, consiliile regionale sau raionale, municipiile, universitățile etc. Finanțarea acestei structuri se va asigura din contribuțiile membrilor fondatori, iar ulterior din fondurile atrase și din proiectele derulate.

3. Recomandăm crearea și menținerea unui site al Euroregiunii „Prutul de Sus”, gestionat de Fundația/Asociația Euroregiunii.

4. Recomandăm realizarea unor studii referitoare la identificarea de domenii în care pot fi create clustere (de exemplu, în domeniul turismului, serviciilor etc.) și/sau la posibilitatea extinderii clusterelor existente pe teritoriul Euroregiunii.

5. Recomandăm instituțiilor de învățământ din Euroregiunea „Prutul de Sus” să efectueze analiza potențialului patrimoniului natural și cultural și să elaboreze mecanisme de popularizare a turismului recreativ în regiunea de frontieră româno-moldo-ucraineană; să întocmească un repertoriu al monumentelor culturale și religioase, investigându-se gradul lor de conservare și posibilitățile de valorizare în scop turistic.

6. Propunem conducerilor universităților de pe teritoriul Euroregiunii să dezvolte un Centru de cercetare transfrontalieră, în vederea promovării cunoașterii, elaborării unor strategii de dezvoltare și realizării unor proiecte centrate pe nevoile Euroregiunii și ale comunităților locale.

7. Susținem organizarea și desfășurarea de către Camera de Comerț și Industrie în marile orașe ale regiunii a unui târg anual de produse realizate de întreprinderile din cadrul Euroregiunii „Prutul de Sus”.

8. Încurajăm organizarea unor târguri turistice comune dedicate sezonului de vară, respectiv, iarnă prin atragerea unor operatori și agenții de turism din afara Euroregiunii „Prutul de Sus”.

Articolul precedentUn sucevean a provocat un grav accident rutier în județul Bistrița-Năsăud
Articolul următorUrmărire ca-n filme la Marginea. Polițiștii au tras cinci focuri de armă după un contrabandist de țigări FOTO