Comisia Europeană a anunțat modificarea TVA pentru vânzările online de la 1 iulie 2021, indiferent de unde cumpără consumatorii, din interiorul sau din afara UE.

Începând cu 1 iulie 2021, vor fi introduse modificări ale modului în care se percepe TVA pentru vânzările online, indiferent dacă consumatorii cumpără de la comercianți din interiorul sau din afara UE, a anunțat joi Comisia Euroepană.  

În sistemul actual, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA. De la 1 iulie, TVA va fi percepută pentru toate bunurile care intră în UE – la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE.

În prezent, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta.

De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 euro, iar dacă pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Pentru a simplifica viaţa acestor societăţi şi pentru a le facilita vânzarea în alte state membre, comercianţii online se pot înregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghişeul unic”, unde îşi pot îndeplini toate obligaţiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Acest prag de 10.000 euro se aplică deja din 2019 pentru serviciile electronice vândute online, reamintește Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Forul comunitar susține că aceste schimbări înseamnă „mult mai multă transparență: atunci când cumpărați de la un vânzător sau pe o platformă din afara UE înregistrată la ghișeul unic, TVA-ul ar trebui să facă parte din prețul pe care îl plătiți vânzătorului”.

„Noile norme privind taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru cumpărăturile online vor intra în vigoare, ca parte a eforturilor de a asigura condiţii de concurenţă mai echitabile pentru toate societăţile, de a simplifica comerţul electronic transfrontalier şi de a introduce o mai mare transparenţă pentru cumpărătorii din UE în ceea ce priveşte preţurile şi opţiunile pe care le au la dispoziţie. Sistemul de TVA al UE a fost actualizat ultima dată în 1993 şi nu a ţinut pasul cu creşterea în amploare a comerţului electronic transfrontalier, care a transformat sectorul comerţului cu amănuntul în ultimii ani. Pandemia de COVID-19 a accelerat şi mai mult expansiunea comerţului online cu amănuntul şi a subliniat încă o dată necesitatea unei reforme pentru a se asigura că TVA-ul datorat pentru vânzările online este plătit ţării în care se află consumatorul. Noile norme răspund, de asemenea, necesităţii de a simplifica viaţa, atât a cumpărătorilor, cât şi a comercianţilor”, a mai precizat Comisia Euroepană.

Articolul precedentDe Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, jandarmii suceveni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică
Articolul următorLege promulgată: Avocații pot defășura activități didactice în învățământul gimnazial, liceal și superior