Miercuri, 28 decembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Caracteristicile monedei din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda sunt următoarele:

Metal

Aur

Valoare nominală

100 lei

Titlu

900‰

Formă

rotundă

Diametru

21 mm

Greutate

6,452 g

Cant

zimțat

Calitate

proof

Aversul monedei din aur prezintă o compoziție inspirată de romanul „Moromeții” de Marin Preda, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.

Reversul monedei din aur redă portretul și semnătura lui Marin Preda și inscripția în arc de cerc „100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.

Caracteristicile monedei din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială sunt următoarele:

Metal

Argint

Valoare nominală

10 lei

Titlu

999‰

Formă

rotundă

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Cant

zimțat

Calitate

proof

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” și „50 ANI”.

Monedele din aur și monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent.

Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur și din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţurile de vânzare sunt de 2.900,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, respectiv 480,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au putere circulatorie pe teritoriul României.

ImagineImagineImagine

Articolul precedentMarius Budăi, despre sumele pentru prima tranșă a plății din Programul Sprijin pentru România – Ziua când vor fi virate pensiile şi salariile mărite
Articolul următorPericolul petardelor – avertismentul unui medic oftalmolog: Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic