Analiză Reuters. Asteroidul de mărimea unui camion care a trecut vineri la distanță foarte mică de Pământ, fără a intra în atmosferă, arată existența unor vulnerabilități în detectarea obiectelor spațiale mici, care ar putea pune totuși în pericol planeta.

O analiză Reuters arată că detectarea unui asteroid de mărimea unui camion, săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte ca acesta să treacă la distanță foarte mică de Pământ (mai aproape chiar decât sateliţii de telecomunicaţii), indică un punct slab în abilitatea omenirii de a detecta obiecte spațiale cu dimensiuni de sub 50 de metri. Deși nu ar fi o amenințare existențială pentru civilizație, ele ar putea produce totuși pagube majore, în cazul în care ajung în zone populate.

Asteroidul 2023 BU, cu o dimensiune de 8,5 metri, nu a intrat în atmosferă, așa cum NASA a calculat corect, dar detectarea lui s-a făcut abia pe 21 ianuarie, de către un astronom amator din Crimeea. NASA estimează că o rocă cu diametrul de 50 de metri ajunge pe Pământ o dată la o mie de ani, în timp ce frecvența unui asteroid de 5 metri este de o dată pe an.

Însă, cu capacitățile actuale, astronomi nu pot anticipa momentul când un astfel de asteroid țintește Pământul decât cu câteva zile înainte ca acest lucru să se întâmple. În 2013 un meteorit de aproximativ 20 de metri a explodat deasupra Rusiei, cauzând daune în valoare de 33 de milioane de dolari, și nu a fost văzut de nimeni până nu a intrat în atmosfera Pământului.

Unii astronomi consideră că statisticile sunt inutile, când ar putea fi îmbunătățite sistemele NASA care se ocupă cu detectarea asteroizilor care pot fi periculoși. O îmbunătățire majoră a “arsenalului” de detecție al NASA va fi reprezentată de intrarea în serviciu a telescopului NEO Surveyor, dar acesta este încă în curs de dezvoltare. Are o valoare de peste un miliard de dolari și va fi trimis la o distanță de peste un milion de kilometri de Pământ, pentru a supraveghea o zonă largă în care se află asteroizi.

Sursă: Reuters

Articolul precedentCiocolata, sănătoasă sau nu?
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET