Filtre rutiere la granița Suceava-Botoșani împotriva pestei porcine africane

Polițiștii și inspectorii DSVSA au instituit filtre rutiere pe patru poduri dintre județele Suceava și Botoșani pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Centrul Local pentru Combatere a Bolilor Suceava a stabilit, marți, instituirea unor măsuri suplimentare de prevenire a apariției pestei porcine africane în județul Suceava, în contextul evoluției bolii pe teritoriul județului Botoșani. Având în vedere gradul ridicat de pericol, s-a hotărât amplasarea unor filtre rutiere comune, formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și ai Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Suceava, pe drumurile de acces din județul Botoșani în județul Suceava.

Un filtru al IPJ Suceava va funcționa non-stop pe DN 29 C, pe podul dintre Siret și Mihăileni. Pe DN29A, între Zvorîștea și Vârfu Câmpului, și pe DN 29, între Dumbrăveni și Huțani, vor fi puncte de control alternativ, câte patru ore zilnic, cu personal de la IPJ și DSVSA. Iar pe DJ 208C, între Vorona și Roșcani, va funcționa un punct de control în zilele de duminică și luni, câtre patru ore.

Pesta porcină africană confirmată la doi porci din Pomîrla

Măsurile vin după ce miercuri, 13 februarie 2019, a fost înregistrată suspiciunea de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Botoșani, la doi porci aflați în gospodăria cantonului silvic pe care Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” îl deține în localitatea Pomîrla. Probele prelevate de la cele două animale au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, care a confirmat existența virusului PPA. Conform procedurii, probele au fost expediate și către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, diagnosticul de PPA fiind confirmat.

Localitatea Pomîrla se află la granița cu Ucraina și se bănuiește că virusul ar fi putut fi adus prin intermediul porcilor mistreți aflați în număr mare în pădurile comune ce se întind de o parte și alta a graniței.

Focare confirmate în 20 de județe din țară

La această dată, Pesta Porcină Africană evoluează în peste 300 de localități din 20 de județe, cu un număr de 1130 focare, dintre care 18 în exploatații comerciale, în alte trei județe fiind doar cazuri la mistreți.

Până acum în toată țara fost eliminați, în total, 365.172 de porci afectați de boală și există 916 cazuri la mistreți. Au fost stinse 20 de focare în județul Satu Mare, 2 focare în județul Dâmbovița, câte 3 focare în județele Buzău și Maramureș, 40 de focare în județul Brăila, dintre care unul în exploatație comercială, câte un focar în Dolj și Vrancea și 7 focare în județul Bihor.

Articolul precedentSalvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 20 de metri FOTO
Articolul următorCampanie pentru donare de sânge, organizată la Gura Humorului