Sucevenii care nu au respectat măsura carantinării și au fost identificați pe aeroportul din Sibiu s-au ales cu dosar penal. De asemenea, o asistentă medicală care nu a respectat măsura autoizolării la domiciliu s-a ales cu dosar penal.

Astfel cursul zilei de sâmbătă, în urma măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea infectarii cu Covid 19, echipele mixte la care au participat 291 de polițiști, 101 polițiști locali, 34 de militari MApN și 90 de jandarmi au verificat la domiciliu persoanele aflate în autoizolare precum și locațiile de carantinare. Au fost verificate 3185 de persoane aflate în autoizolare și carantinare precum și 78 de societăți comerciale.

În urma acțiunilor de verificare au fost aplícate 196 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 763.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor și au fost întocmite două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor ( un dosar a fost deschis pentru persoanele care nu au respectat măsura carantinării și au fost identificate pe aeroportul din Sibiu și al doilea dosar a fost deschis pentru o asistentă medicală care nu a respectat măsura autoizolării la domiciliu și a fost identificată înafara domiciliului).

De asemenea, pentru două persoane care nu au respectat izolarea la domiciliu s-a dispus măsura carantinării.

Potrivit lui Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava, ca urmare a verificărilor efectuate în perioada 10-11 aprilie în baza informațiilor apărute în spațiul public cu privire la un grup de persoane din comuna Pătrăuţi – zonă aflată în carantină, care au fost întorşi de pe aeroportul din municipiul Sibiu şi care urmau să se deplaseze în Germania la muncă sezonieră în agricultură – polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că funcționari din cadrul primăriei Pătrăuţi, au săvârşit infracțiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”– constând în acea că, în cursul lunii aprilie 2020 au fost eliberate mai multe adeverinţe către diverse persoane din localitate prin care s-a facilitat părăsirea zonei de carantină, fiind încălcate astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii bolilor.

În cauza a fost înregistrat un dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în care se vor efectua cercetări de către polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – S.I.C.E. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în sumă totală de 210.000 persoanelor care au încălcat restricțiile de circulație instituite cu privire la municipiul Suceava și cele 8 comune arondate (printre care se află și com. Pătrăuţi) – măsuri speciale instituite prin Ordonanţa Militară nr.6 din 2020.

Totodată, persoana care a efectuat transportul pe traseul Suceava – Sibiu a fost aplicată o sancțiune contravențională – în valoare de 5.000 de lei la Lg.38/2003, fiind dispusă măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a mașini pentru 6 luni de zile şi ridicarea plăcutelor de înmatriculare, o sancțiune contravenționala în valoare de 20.000 de lei la OG 1/1999 şi o sancțiune contravenționala în valoare de 5.000 de lei la art.1 lit. a din Lg.12/1990 rep. – fiind confiscată și suma de 850 lei.

Duminică dimineață, în județul Suceava se află în izolare la domiciliu 2.782 persoane și în carantină 1133. Până în prezent au ieșit din izolare la domiciliu 8863 de persoane și din carantină 626.

De asemenea, au fost externate din spital 365 de persoane și declarate vindecate 70 de persoane.

Având în vedere situația epidemiologică pe teritoriul județului Suceava și ținând cont de măsurile autorităților de limitare a răspândirii Covid-19, readucem în atenția sucevenilor care sunt izolați la domiciliu că sunt obligați ca, atunci când întâmpină și semnalează probleme legate de furnizarea unor utilități publice, să înștiințeze operatorii despre acest aspect, pentru ca accesul pe proprietatea lor (locuință/gospodărire) să se facă cu echipament de protecție (combinezon, mască, mănuși etc). Totodată, aducem în atenția tuturor operatorilor publici și privați că, pentru a evita situațiile în care sucevenii izolați la domiciliu nu declară că se află într-o situație de risc, pot apela numărul de telefon 0230.220103, linie deschisă la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției pentru a identifica persoanele izolate la domiciliu și a lua măsurile de protecție necesare atunci când este obligatorie intervenția echipelor la locuința/gospodăria abonatului. Reamintim sucevenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, prevederile Ordonanțelor Militare precum și ale Hotărârilor nr. 8 /31.03.2020 și nr. 11/ 09.04.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.Singura cale prin care putem stopa răspândirea COVID -19 este reducerea la minim a riscului de expunere”, a transmis Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

SURSĂrealitateadesuceava.net
Articolul precedentAmbulatoriul de diabet al Spitalulului Județean Suceava își va relua activitatea începând de luni
Articolul următorNouă suceveni care intenționau să ajungă pe aeroportul din Iași au fost întorși din drum de polițiști