Instituția Prefectului-Județul Suceava a demarat  pregătirile pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, din 26 mai 2019.

Bugetul alocat pentru organizarea alegerilor europarlamentare la nivelul județului Suceava se cifrează la  3,963 milioane lei.

La nivelul Instituției Prefectului s-a desfășurat, joi,  prima instruire cu primarii și secretarii unităților teritorial administrative din județul Suceava, privind  responsabilitățile acestora în organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare.

Instruirea a fost organizată cu sprijinul Autorității Electorale Permanente Suceava, la ședința de instruire fiind prezent reprezentantul acesteia, Ovidiu Butnariu.

Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, i-a informat pe reprezentanții uat-urilor din județ despre  măsurile tehnice principale care trebuie duse la îndeplinire, obligaţii legale ce le revin pentru  amenajarea secţiilor de votare și activitățile concrete pe care trebuie să le  desfășoare pentru buna desfășurare a alegerilor europarlamentare.

Prefectul Adomnicăi s-a referit la principalele noutăți legislative privind  organizarea și desfășurarea alegerilor din 26 mai, printre care prezența informaticianului în secțiile de votare.

Totodată, prefectul județului Suceava a precizat că vor fi amenajate  560 secții de votare,  cu două în plus față de ultimul scrutin organizat cu prilejul Referendumului din 6-7 octombrie 2018, și a menționat  că în toate sunt îndeplinite  condițiile pentru buna  desfășurare  a alegerilor europarlamentare.

La instruirea cu primarii, reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale, col. Mihai Dascălu, a făcut precizări despre  măsuri de prevenire și combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securităţii cibernetice şi a protecției datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.

Potrivit noilor reglementări, numărătoarea votului va fi înregistrată neîntrerupt audio-video, iar  procesele-verbale din fiecare secție de votare pentru consemnarea rezultatelor voturilor vor fi fotografiate și trimise către Biroul Electoral Central de către operatorii de calculator din fiecare secție de votare. Dascălu a rugat reprezentanții uat-urilor să se asigure de ritmicitatea operărilor în listele electorale, în termenul stabilit prin lege.