Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, cu unitățile administrativ-teritoriale, celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 28 iulie 2019.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

La nivelul județului Suceava se vor organiza evenimente pentru a crește gradul de conștientizare a poverii uriașe reprezentată de hepatitele virale și pentru a influența schimbările reale în prevenirea bolilor și accesul la testare, tratament și îngrijire.

Scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala, fără a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire și tratament.

  • Acum avem vaccinuri pentru hepatita B și tratament pentru hepatita C, deci există o posibilitate reală de a avea o lume fără hepatită virală. Publicarea de articole și postarea de materiale informative pe site-ul DSP;
  • Promovarea materialelor campaniei (postere, pliante și infografic) în cadrul rețelelor de socializare;
  • Transmiterea în format electronic a materialelor informative furnizorilor de servicii medicale din județ, grupurilor țintă și partenerilor campaniei;
  • Organizarea unei mese rotunde cu tema hepatitele virale și eliminarea acestora, la care vor participa asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari;
  • Punerea la dispoziţie de materiale IEC asistenților medicali comunitari și antrenarea      acestora în desfășurarea acțiunilor de informare – conștientizare in comunitătile      deservite;
  • Distribuirea de materiale informative în locuri publice (centre comerciale, mijloace de transport în comun și stații, piețe) prin asistenții medicali comunitari.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS (Organizația Mondială a Sănătății)  privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030. Sloganul campaniei este „Să eliminăm hepatita!”.

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.

Campania cu tema „Eliminarea hepatitei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Articolul precedentO persoană și-a pierdut viața și alte cinci au fost rănite după ce două autoturisme au intrat în coliziune
Articolul următorUn autoturism s-a răsturnat la Frasin și o persoană a fost transportată la spital FOTO