Transelectrica a modernizat stația de 400 kV din Suceava, cu 24 milioane lei

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a inaugurat vineri lucrările de modernizare realizate la Staţia electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava.

Stația este un important nod al reţelei electrice de transport. Ea asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional şi face legătura între provinciile istorice ale ţării. Investiţia învaloare de peste 24 de milioane de lei este realizată integral din fonduri proprii ale companiei.

Demarate în august 2015, lucrările de modernizare au vizat nivelele de tensiune de 110 kV şi 20 kV. Lucrările au fost executate de asocierea Siemens – Emsesns Prod SRL.

La inaugurare au participat ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă şi prefectului judeţului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

„Pentru anul 2018, Transelectrica are în plan investiţii în valoare de 420 milioane lei. 120 de milioane de lei sunt alocaţi pentru lucrări noi”, a declarat ministrul Economiei.

Lucrările de modernizare au constat, în principal, în înlocuirea de echipamente primare, înlocuirea instalaţiilor de protecţie şi automatizări existente cu un sistem de comandă – control integrat, ceea ce va conduce la creşterea siguranţei în funcţionare, precum şi la reducerea costurilor de mentenanţă, spun reprezentanţii Transelectrica.

Stația din Suceava, prima informatizată din țară

Staţia Suceava, aflată în exploatarea Sucursalei de Transport Bacău a Transelectrica, funcţionează pe patru nivele de tensiune 400/220/110/20 kV. Stația alimentează consumatorii din judeţele Botoşani şi Suceava.

Prin staţia 110 kV se asigură alimentarea zonei de consum Moldova Nord şi racordarea CET Suceava la Sistemul Electroenergetic Naţional, iar staţia 20 kV asigură alimentarea unor consumatori locali şi alimentarea serviciilor proprii ale staţiei 110/20 kV Suceava.

În Staţia Suceava a fost introdusă pentru prima dată în România, în anii ’80, informatica de proces în instalaţiile electrice.

Sucursala de Transport Bacău are activitate pe teritoriul a şase judeţe şi exploatează opt staţii electrice de transformare şi 1.086 kilometri de linii electrice aeriene cu tensiuni de 110 kV, 220 kV şi 400 kV.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA şi 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Articolul precedentAfișe cu iz electoral lipite pe copacii din cartierul Burdujeni din Suceava
Articolul următorCodul portocaliu de inundații, prelungit până luni la amiază în județul Suceava