Începând de joi, 20 septembrie, sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” va fi testat și la nivelul județului Suceava. Astfel, în intervalul orar 17.00-19.00, va fi transmis un mesaj de testare către toate Unitățile Teritorial Administrative (UAT) conținute în geometria formată prin unirea următoarelor puncte: punctul aflat la intersecția județelor Suceava, Iași și Botoșani, respectiv punctul aflat la intersecția județelor Suceava, Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Testarea sistemului va continua și în ziua de 26 septembrie, în intervalele 10.00-12.00 și 17.00-19.00, când vor fi transmite mesaje de avertizare către toate localitățile din România.

Accesând https://ro-alert.ro/ vă puteți configura telefonul mobil pentru recepționarea mesajelor. Primirea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:

– Prezentarea sistemului RO-ALERT

– Configurare telefon

-Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast

-Întrebări frecvente

-Instalează aplicația DSU

-Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Articolul precedentAccident de muncă la Broșteni. Bărbat prins între o remorcă și o autoutilitară
Articolul următorUn șofer a provocat un accident cu două victime și a părăsit locul faptei, la Cumpărătura FOTO