Sicriul cu trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a ajuns, miercuri seară, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Trupul părintelui a fost adus de la București la Suceava de o delegație a Arhipiescopiei Sucevei și Rădăuților și a fost așteptat în fața mănăstirii de un sobor de preoți, în frunte cu Teofan, Metropolitul Moldovei și Bucovinei.
Sicriul a fost dat jos și purtat de către persoane îmbrăcate în combinezoane de protecție. Măsura a fost luată deoarece arhiepiscopul a murit infectat cu COVID-19.
Sicriul a fost depus în curtea mănăstirii, unde a fost amenajat un loc special. Preoți și enoriași au venit în curtea mănăstirii pentru a aduce un ultim omagiu celui care timp de 29 de ani a fost arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și au participat la slujba oficiată Mitropolitul Teofan. Acesta a făcut un apel către cei prezenți să respecte regulile de distanțare socială.
După slujbă, trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală.
Oamenii au fost civilizați și nu s-au îmbulzit, ei păstrând distanța. Mai mult, după ce sicriul a fost depus în interiorul mănăstirii, preoți și credincioși au fost scoși din curte și au fost lăsați apoi să intre câte 10 înapoi în curte și câte maxim 5 în interiorul lăcașului de cult.
Credincioșii au venit la mănăstirea din inima Sucevei cu flori, coroane și lumânări aprinse încă de miercuri dimineață și au improvizat un altar în curtea mănăstirii. Printre cei prezenți la slujba oficiată miercuri seară s-au aflat președintele Consiliului Județean Suceava- Gheorghe Flutur, primarul Sucevei – Ion Lungu și prefectul Alexandru Moldovan.
„ÎPS Părinte Pimen va fi înmormântat vineri. Slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii. Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinția Sa și l-a pregătit dinainte. Cei care vor dori să-și ia rămas bun de la Arhipăstorul lor sau să participe la slujba înmormântării sunt rugați să respecte măsurile și îndrumările specifice acestei perioade. Îi rugăm pe preoți și pe credincioși să fie înțelegători și conștienți de faptul că spațiul este unul limitat, astfel încât va fi posibil să apelăm la o restrângere a accesului atât pe durata depunerii trupului neînsuflețit, cât mai ales în timpul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen. Nădăjduim că, la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, situația să fie cu mult îmbunătățită și restricțiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toții de a cinsti așa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.