Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani. Reputatul filosof român a figurat, în 2021, în top 50 cei mai bătrâni oameni din lume. Șora a dezvăluit, în urmă cu ceva timp, care ar fi fost, de fapt, secretul longevității sale.

 

În 2021, numele filosofului Mihai Șora a fost publicat în List of living Centenarias, un top al tuturor celor care depășesc 100 de ani.

Filosoful român, care a trăit 106 ani, a dezvăluit, în urmă cu ceva timp, în ce ar consta secretul longevității sale. Șora a mărturisit atunci că totul ar ține de obiceiurile alimentare.

Mihai Șora a dezvăluit că nu consuma carne de ani buni. Filosoful, însă, nu-i blama pe cei care aleg să se hrănească și cu produse de origine animală.
De ani buni, Șora nu consuma carne! „Refuz să mănânc suferințe și agonii!”

Mihai Șora a avut câteva obiceiuri alimentare foarte sănătoase. Se pare că marele filosof român nu prea făcea nazuri la mâncare, însă în urmă cu ceva ani buni, alesese să nu mai consume carne, așa cum v-am menționat și în rândurile de mai sus. Experții susțin că persoanele vegetariene pot trăi mai mult și mai bine, mai ales dacă ținem cont de faptul că unele tipuri de carne „obosesc” organismul și generează numeroase boli. 

„Pentru că sunt întrebări care tot revin în mesageria mea – «Ce mâncați, domnule Șora?», «Sunteți vegetarian?», «Vă plac sarmalele?»… ori piftia, toba și cârnații –, iată: ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale, după cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența (și te face să ratezi exact ceea ce este important).

Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii.

Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă). Nici nu strâmb din nas când, la o sindrofie, în vizită fiind, văd pe masa gazdei jambon sau pastramă.

Sunt nenumărate feluri de a te sustrage condiției de carnasier și nenumărate motivații. În ce mă privește, ele nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vreo dietă oarecare, nici cu statutul (trâmbițat de unii sau afișat ca virtute) de vegetarian. Ci, pur și simplu, cu faptul că mă străduiesc să înțeleg condiția necuvântătoarelor.

Am citit studii și văzut documentare sfâșietoare despre ferme de porci, abatoare, crescătorii de pește sau păsări. Și refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu”, a dezvăluit filosoful Mihai Șora, într-o postare amplă făcută pe contul său de socializare.

 
 
Articolul precedentUE a prelungit cu un an importurile la liber din Ucraina. Cum va afecta această decizie fermierii români
Articolul următorIncendiu la o gospodărie din Panci. Pompieri au salvat casa de locuit