Sărbătoare importantă în data de 15 februarie.

Sărbătoarea zilei:

Ortodoxe
Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Greco-catolice
Sf. ap. Onisim

Romano-catolice
Sf. Claudiu de la Colombiere, pr.

Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 15 februarie.

Sfântul Onisim a fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Însă, înainte de a ajunge la Roma, Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon, care era creştin. Filimon era episcop şi făcea parte din grupul celor 70 de sfinţi apostoli.

Sfântul Onisim, pentru că făcuse o greşeală şi se temea de pedeapsă, a fugit de la stăpânul său şi s-a dus la Roma. Aici a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit mesager al său, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare către Filimon, stăpânul lui, prin care Sfântul Pavel îl roagă pe acesta din urmă să-l ierte pe Onisim pentru greşeala lui şi să-l primească nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe însuşi Pavel.

„Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l”. (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).

Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său şi s-a întors la Roma, unde a rămas „slujind sfinţilor apostoli, până la sfârşitul lor. Apoi a fost pus de dânşii episcop pentru bunăvestirea cuvântului, iar după sfârşitul lor, ieşind din Roma, a străbătut multe cetăţi şi ţări propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra. Apoi a luat scaunul în Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Perioada în care a fost episcop în Efes este însemnată prin scrisoarea Sfântului Ignatie de Dumnezeu purtătorul, pe care a scris-o din Smirna către efeseni, când l-a întâmpinat Sfântul Onisim pe cale, cu câţiva efeseni. Fiind dus Sfântul Ignatie din Antiohia la Roma, spre a fi dat spre mâncarea fiarelor, în Colosseum, scrie către efeseni astfel: „În numele lui Dumnezeu am primit pe toţi, pentru Onisim, episcopul vostru, care este nespus în dragoste, pe care îl rog întru Iisus Hristos să vă iubească, iar pe voi vă rog să-i fiţi lui asemenea, căci binecuvântat este cel ce v-a învrednicit a avea un episcop ca acesta”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Onisim a fost ucis în timpul împăratului roman Traian (98-117) pentru propovăduirea credinţei în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Articolul precedentFenomen straniu în Vrancea chiar în timpul cutremurului din Gorj – Sistemul de alertare a semnalat ceva neobișnuit
Articolul următorVremea 15 februarie – Ninsori și vânt puternic – Care sunt zonele vizate de fenomene extreme