În Miercurea Mare, se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi.

Trădarea lui Iisus pentru 30 de arginți. Iisus a petrecut această zi în Betania. Pe când se afla în casa lui Simon leprosul s-a apropiat de Iisus o femeie cu un vas plin cu mir scump, pe care l-a turnat pe capul şi pe picioarele Lui, când şedea la masă.

 Apostolii au certat-o pe femeie pentru această risipă, susţinând că mirul trebuia vândut, iar banii, împărţiţi săracilor, scrie adevarul.ro. Însă Iisus a zis: „Pe săraci îi aveţi pururea cu voi, iar pe Mine nu Mă aveţi pururea, această femeie a turnat mir pe trupul Meu şi M-a pregătit pentru îngropare”.

Apostolul Iuda a certat-o pentru că a risipit banii cumpărând mir foarte scump. El pretindea că fiecare ban să fie de ajutor săracilor, deşi el însuşi sustrăgea pe ascuns din sumele adunate.

 Iuda Iscarioteanul a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. În seara zilei de miercuri, s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El vouă?”. Fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

 Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus, pentru 30 de arginţi. Conform tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în această zi vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercuri, pe parcursul anului.

În anumite zone, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le vopsi.

 Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală şi călcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă şi să îşi ajute nevestele.

În Miercurea Mare, femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colţişor al casei în zilele de Paște.

Articolul precedentFOTO/VIDEO: Aproape 80 de percheziții pe braconaj și nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Articolul următorO șoferiță neexperimentată a provocat un accident rutier! Ea și alte cinci persoane au ajuns la spital