22 de rectori, prorectori și reprezentanți ai unor universități din România, Moldova și Ucraina s-au întâlnit, în weekend, la Vatra Dornei.

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a organizat, în perioada 20-22 septembrie, la Vatra Dornei, Reuniunea anuală a reprezentanților universităților membre ale Consorțiului Universităților din Republica Moldova, România și Ucraina (CUMRU), înființat în anul 2011. Au participat 22 de rectori, prorectori și reprezentanți ai universităților din consorțiu.

Lucrările Reuniunii au debutat vineri, 21 septembrie, la Centrul Teritorial de Învățare și Educație Continuă al USV. Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Ștefan PURICI, prorector al USV. Au urmat mesajele de salut din partea reprezentanților universităților membre ale CUMRU.

Partea a doua a reuniunii a cuprins o serie de prezentări, care s-au concentrat pe cooperarea dintre instituțiile partenere, de până acum, precum și pe unele activități specifice universităților, care ar putea fi incluse în viitorul calendar de acțiuni și parteneriate comune în cadrul CUMRU.

Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cooptată în consorțiu

În cadrul sesiunii de încheiere a reuniunii anuale au fost adoptate, prin vot, o serie de propuneri. O propunere venită din partea Universității de Stat a Moldovei și susținută de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, a fost cooptarea în cadrul consorțiului, ca membru cu drepturi depline, a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău. Propunerea a fost aprobată de membrii consorțiului universitar.

De asemenea, a fost votată preluarea președinției CUMRU de către Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, noul președinte al consorțiului fiind doamna prof. univ. dr. Atena-Elena SIMIONESCU.

S-a hotărât și organizarea unui set de prelegeri care urmează să fie susținute de câte un reprezentant al fiecărei universități în toate celelalte instituții partenere. În acest sens, în perioada următoare se va realiza o selecție a lectorilor și a temelor. Aceste mobilități în interiorul CUMRU vor promova valorile comune și capacitatea de a realiza proiecte în parteneriat. De asemenea, în parteneriat cu UNAGE din Iași și AMTAP din Chișinău, se va organiza o stagiune de spectacole la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Reuniunea CUMRU organizată de USV s-a încheiat cu o aplicație practică. Participanții au vizitat obiective cu caracter istoric și cultural din județul Suceava.

Universităților membre ale Consorțiului Universităților din Republica Moldova, România și Ucraina (CUMRU) sunt:

  • Universitatea de Stat a Moldovei (USM)
  • Universitatea Națională „Alecu Russo” din Bălți (UNARB)
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC)
  • Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE)
  • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV)
  • Universitatea „Yurii Fedkovych” din Cernăuți (ChNU)
  • Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (AMTAP)
Articolul precedentIncendiu la casa unei bătrâne din Volovăț din cauza unui coș de fum
Articolul următorLucrările la Piața Agroalimentară Burdujeni au fost finalizate în proporție de 85% FOTO