Polițiștii recomandă tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a se bucura de Sărbătoarea Crăciunului în siguranță:

 

 • Dacă plecați de acasă, asigurați-vă că ați încuiat locuința; Dacă plecați pentru o perioadă mai lungă, nu postați pe rețelele de socializare aceste detalii!
 • Dacă vă aflați în locuri aglomerate, aveți mare grijă de bunurile dumneavoastră și nu vă afișați, ostentativ, bunurile de valoare;
 • Nu vă lăsați copiii nesupravegheați!
 • Nu folosiți obiecte de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condițiile și în locurile permise de lege. Utilizarea necorespunzătoare a articolelor cu conținut pirotehnic poate produce vătămări corporale cu consecințe deosebit de grave, iar deținerea ilegală a acestora este infracțiune!
 • Nu consumați în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!
 • Nu răspundeți cu violență la provocări, încercați să evitați conflictele, iar dacă nu reușiți, sunați de urgență la 112!

 

COLINDAȚI ÎN SIGURANȚĂ!

 • Celor care merg, în această perioadă, la colindat, le recomandăm să nu accepte invitațiile unor necunoscuți în casă, la petreceri sau la plimbări cu mașina;
 • Pentru a fi în siguranță, copiii ar trebui să fie însoțiți de adulți;
 • Aveți grijă cui permiteți intrarea în locuință! Dacă este vorba despre necunoscuți, primiți-i doar în ușa casei sau a apartamentului!
 • Părinții, întrebați-i pe copiii dumneavoastră cu cine vor merge la colindat și traseul pe care îl vor urma!

 

CĂLĂTORIȚI ÎN SIGURANȚĂ!

 • Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.
 • Asigurați-vă că autoturismul funcționează corespunzător, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică (I.T.P.).
 • De asemenea, vă reamintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
 • Dacă plecați cu trenul, trebuie să fiți foarte prudenți în gară! Hoții de buzunare acționează în locurile aglomerate. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute.

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

 

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

 

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

 

Articolul precedentPrognoza 24 decembrie. Vreme neobișnuit de caldă, în ajunul Crăciunului: maxime de 12 grade. Zonele lovite de ploi și ninsori
Articolul următorFamilie ”secerată” pe o trecere pentru pietoni, la Milișăuți