Direcția de Sănătate Publică(DSP) Suceava a anunțat că a fost confirmat primul caz de gripă în județul Suceava.

Este vorba despre un pacient pacient nevaccinat antigripal, cu afecțiuni cronice asociate. Acesta este în momentul de față internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Pacientul în vârstă de 65 ani, din zona Gura Humorului se află sub tratament cu medicamente antivirale, evoluția acestuia fiind favorabilă.

„La acest pacient s-a izolat un virus gripal de tip AH3. Recomandăm populației în continuare vaccinarea, deoarece vaccinul oferă protecție corespunzătoare și împotriva îmbolnăvirii cu acest virus”, a precizat dr Liliana Grădinăriu, director executiv DSP Suceava.

DSP Suceava a trimis recomandări specifice spitalelor încă de la începutul lunii, ca urmare a informării primite de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași referitoare la detecția pe teritoriul Moldovei a virusurilor  gripale: restricționarea / interzicerea (după caz) a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc, interzicerea accesului vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie, efectuarea zilnic, la intrarea in serviciu, a triajului epidemiologic al personalului în fiecare secție / compartiment, efectuarea triajului epidemiologic al pacienților la internare pentru evitarea constituirii unor situații de risc epidemiologic, scoaterea temporară din sectorul de activitate a angajaților depistați cu simptomatologie respiratorie, asigurarea în fiecare secție / compartiment a echipamentului de protecție în cantități suficiente, cu uitilizarea corectă a acestuia, conform protocoalelor existente, vaccinarea personalului nevaccinat, pentru cazurile suspecte / confirmate de gripă ce nu pot fi transferate în secția de boli infecțioase se vor institui măsurile specifice de izolare, conform Ghidului de izolare al unității sanitare.

Vineri, Spitalul Județean Suceava a impus restricționarea accesului vizitatorilor în această unitate spitalicească, după apariția primului caz de gripă. Astfel, în Secția de Obstretică Ginecologie, Neonatologie, ATI și Boli Infecțioase, accesul vizitatorilor este restricționat în totalitate. În celelalte secții accesul vizitatorilor este permis o ora pe zi, între orele 15.00-16.00, de luni până duminică. Conducerea spitalului anunță că zilnic va fi efectuat triaj epidemiologic în toate secțiile spitalului, care va fi consemnat în registrul de triaj epidemiologic. Personalul medical trebuie să respecte precauțiunile standard în astfel de situații, respectiv folosirea echipamentului de protecție, mască și mănuși, dar și precauțiunile de contact cu accent pe igiena mâinilor prin fricțiune.

Articolul precedentPietoni accidentați de o mașină în timp ce traversau regulamentar, în municipiul Suceava VIDEO
Articolul următorUn șofer și-a lăsat mașina parcată în fața unei pensiuni și a găsit-o distrusă FOTO