Luni, 12 decembrie 2022, a avut loc ședința Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Întrunirea, prezidată de prim-ministrul Nicolae Ciucă, a avut ca temă pregătirea transmiterii către Comisia Europeană, în următoarele zile, a celei de‑a doua cereri de plată, cu termen de depunere în cursul lunii decembrie.

Potrivit comunicatului oficial, Aafost analizat împreună cu participanții la reuniune, stadiul îndeplinirii jaloanelor aferente acestei cereri de plată, care cuprinde 51 de ținte și jaloane.

Cea de‑a doua cerere de plată are o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil și 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut și vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022.

Accentul a fost pus îndeosebi pe jaloanele și țintele considerate vitale pentru aprobarea celei de‑a doua cereri de plată pe care România o va înainta Comisiei Europene. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut clarificări pentru fiecare caz în parte, subliniind importanța accesării fondurilor de care România poate beneficia prin PNRR.

În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă și stadiile de realizare ale celor 55 de jaloane și ținte cu termene de realizare în trimestrele III și IV ale anului 2022, la care se va raporta ce‑a de‑a 3‑a cerere de plată pe care România urmează să o transmită Comisiei Europene în primăvara anului viitor.

MIPE a reamintit faptul că România este printre primele 10 state care au depus cererea de plată nr. 1 la Comisia Europeană, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență al României are o construcție complexă, cu peste 500 de jaloane și ținte, față de doar 10–20, cât și-au stabilit alte state membre.

Articolul precedent470 de localități din România își vor moderniza sistemele de iluminat public cu fonduri de la AFM
Articolul următorVremea 14 decembrie – Intensificări puternice de vânt cu viteze de peste 80km/h