Muzeul Bucovinei aduce în faţa publicului de toate vârstele o expoziţie inedită care va putea fi vizitată începând cu 29 ianuarie la Muzeul de Istorie Suceava.

Expoziţia „Jucăriile din (galeria) pod”, organizată  în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, aduce în faţa publicului peste 500 de jucării din colecția asociației. Jucăriile cuprind perioada 1930-1980 și reprezintă jucăriile câtorva generații de copii din România. Expoziția este însoțită de o colecție de reproduceri ale unor fotografii cu copiii și jucăriile lor în ultima sută de ani, din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 29 ianuarie 2019, la ora 11.00, în prezenţa colecţionarilor Cristian şi Mihail Dumitru.

Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri.  Vă propunem o excursie în lumea minunată a jucăriilor.

La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani. Asociația Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, a precizat Cristian Dumitru, președintele Asociației Muzeul Jucăriilor.

Potrivit lui Cristian Dumitru, Asociația Muzeul Jucăriilor dorește să realizeze un muzeu virtual al jucăriilor.

Obiectivele asociației sunt: crearea şi dezvoltarea unui muzeu virtual al jucăriilor, cu fotografii ale jocurilor şi jucăriilor din colecţiile membrilor şi prietenilor asociaţiei, crearea unui catalog al jocurilor şi jucăriilor fabricate în România, militarea pentru înfiinţarea în Romania a unui Muzeu al Jucăriilor si organizarea şi sprijinirea expoziţiilor din colecţia de jucării a membrilor asociaţiei.

„O mulțime de  jucării (peste 15.000) au fost adunate pentru un muzeu de Asociația Muzeul Jucăriilor. Jucăriile  au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1930-1980 . În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziționate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor.Până la găsirea unui sediu permanent pentru expunerea colecțiilor Muzeul Jucăriilor am început prezentarea acestui proiect în cadrul unor expoziții temporare”, a completat Cristian Dumitru.

Asociația Muzeul Jucăriilor a organizat în ultimii 11 ani peste 30 de expoziții în colaborare cu muzee și instituții din țară.

„Aşadar, Muzeul Bucovinei şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor vă invită începând cu 29 ianuarie  într-o excursie în lumea minunată a jucăriilor!”, au precizat reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Articolul precedent“Ursul Carpatin” a fost coleg de închisoare cu ucigașul de la Mediaș. Ce mesaj i-a transmis
Articolul următorȘofer din Moara prins mort de beat la volan