Polițiștii suceveni au emis două ordine de protecție provizorii într-o singură zi. 

Sâmbătă, în jurul orei 19:40, pe fondul unor discuții mai vechi în familie și a consumului de băuturi alcoolice, între un bărbat de 38 de ani, din comuna Drăgoiești și soția sa de 35 de ani, din aceeași localitate, s-a iscat un scandal, moment în care acesta a amenințat-o pe femeie, provocându-i o stare de temere pentru viața sa. Victima a sunat la 112 și a cerut ajutor.

La fața locului au ajuns polițiștii, iar femeia le-a povestit acestora că și vineri seara, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu soțul, acesta a agresat-o fizic, fără a-i provoca leziuni.

A fost întocmit formularul de evaluare a riscului și s-a impus emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Deoarece bărbatul prezenta un comportament agresiv, continuând să adreseze amenințări cu acte de violență, a fost solicitat un echipaj al ambulanței care l-a transportat la Spitalul de Psihiatrie Burdujeni, unde a rămas internat.  Oamenii legii au întocmit în cauză dosar penal.

Tot sâmbătă, în jurul orei 22.30, o femeie de 30 de ani, din municipiul Suceava, a avut unele discuții contradictorii cu soțul ei de 36 de ani, care era sub influența băuturilor alcoolice, acesta fiind agresiv atât verbal cât și fizic.

La un moment dat, bărbatul a lovit-o cu palma peste față pe femeie, în prezența copiilor minori în vârstă de 10 și 4 ani.

Victima s-a deplasat la sediul Secției de Poliție Burdujeni, unde a depus plângere penală împotriva soțului ei pentru săvârșirea infracțiunii de „violență în familie” și a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva lui.

În urma rezultatului formularului de evaluare a riscului s-a stabilit că în cauză există risc iminent și se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Bărbatului de 36 de ani i-au fost aduse la cunoștință obligațiile prevăzute de ordinul de protecție, fiind evacuat.

Polițiștii au întocmit în cauză dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „violenţa în familie”.

„Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Articolul precedentBărbat rănit grav în timp ce tăia un arbore în pădure
Articolul următorCu 27% mai puține autovehicule pe bulevardul Sofia Vicoveanca în prima lună de la deschiderea șoselei de centură