Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului APETROAIE MIHAI, la data faptelor ofițer de poliție la Poliția orașului Vicovu de Sus, județul Suceava, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
– fals intelectual (două fapte),
– uz de fals,
și în stare de libertate, a inculpatului DASCĂLU DUMITRU, la data faptelor agent șef principal de poliție și șef al Postului de Poliție din comuna Straja, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
– complicitate la fals intelectual
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt : la data de 13 octombrie 2020, un cetățean a sesizat telefonic Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 cu privire la faptul că inculpatul Dascălu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, aflat în timpul serviciului, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice, ar fi condus autoturismul de serviciu pe raza de competență a orașului Vicovu de Sus, județul Suceava.
În acest context, inculpatul Apetroaie Mihai, în calitatea menționată mai sus, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, prin aceea că în loc să se deplaseze la fața locului pentru a-l surprinde în flagrant, fie conducând autospeciala de poliție sub influența băuturilor alcoolice, fie în timp ce consuma băuturi alcoolice în timpul serviciului, l-ar fi așteptat pe agent să vină la sediul Poliției orașului Vicovu de Sus, unde a procedat la disimularea testării acestuia cu aparatul etilotest.
Concret, ofițerul de poliție l-ar fi ajutat pe inculpatul Dascălu Dumitru să se sustragă de la prelevarea de mostre biologice prin faptul că ar fi testat o altă persoană cu aparatul etilotest, rezultatul alcoolemiei fiind “zero”.
Ulterior, această valoare măsurată în condițiile de mai sus ar fi fost menționată în documentele care au stat la baza închiderii fișei de intervenție deschisă ca urmare a apelului telefonic la 112, amintit anterior.
La data de 27 aprilie 2021, inculpatul Apetroaie Mihai, în calitatea menționată mai sus, cu prilejul desfășurării activităților de serviciu legate de monitorizarea persoanelor aflate în carantină, nu ar fi efectuat activitățile legale impuse de constatarea faptului că o anumită persoană încălcase condițiile carantinei la domiciliu impuse de Direcția de Sănătate Publică Satu-Mare, în contextul pandemiei de Covid-19.
Concret, ofițerul de poliție ar fi consemnat în “Fișa de monitorizare a persoanelor aflate în carantină/izolare”, contrar adevărului, faptul că persoana respectivă s-ar fi aflat la domiciliu în condițiile în care aceasta, în realitate, s-ar fi aflat pe raza municipiului Rădăuți. Mai mult, inculpatul ar fi vorbit cu persoana respectivă la telefon și chiar ar fi sfătuit-o în ce interval de timp poate lipsi de la domiciliu, astfel încât să nu fie depistată de colegii săi, care urmau să facă verificările.
În perioada 10 decembrie 2020 – 14 iunie 2021, inculpatul Dascălu Dumitru, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția pe care o ocupa, respectiv aceea de șef al Postului de Poliție al comunei Straja, ar fi negociat și încheiat, în numele unei rude, un număr de 34 de polițe de asigurare de bunuri imobile și mobile. În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Sursa: Realitatea de Suceava