O parte din trotuarul podului de la Milișăuți s-a surpat cu tot cu balustradă, luni seară.

Imagine

La fața locului au ajuns polițiștii care au stabilit că trotuarul ( de pe partea stângă, din direcția Rădăuți -Suceava) era surpat fiind căzut cu tot cu balustrada de fier pe o porţiune de circa 27 de metri lungime.

Imagine

La fața locului s-a solicitat intervenția unui echipaj din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Suceava.

De asemenea, s-a procedat la dirijarea traficului rutier și pietonal pentru a nu exista incidente, afară fiind întuneric, iar podul nefiind iluminat public.

Din fericire, în momentul producerii incidentului niciun pieton nu era pe pod.

Ulterior, la fața locului s-a prezentat un echipaj din cadrul SDN Suceava care a procedat la semnalizarea zonei unde a fost surpat trotuarul de la pod cu indicatoare de semnalizare aferente pentru a preveni accidentarea vreunui pieton .

Între trotuar şi partea carosabilă de pe pod există o bordură înaltă care nu a fost afectată de căderea trotuarului, autovehiculele putând circula în siguranţă.

Potrivit echipajului SDN Suceava, prezent la fața locului, nu a fost afectată structura de rezistenţă a podului.

„Marți dimineață, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat telefonic directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) lași, deplasarea, în cel mai scurt timp, unei echipe de specialiști din cadrul DRDP Iași în vederea evaluării și stabilirii soluțiilor de refacere a zonei afectate. În cadrul discuției directorul DRDP Iași a dat asigurări că aceasta problemă va fi abordata cu celeritate având în vedere că afectează siguranța traficului pietonal în zona”, a transmis prefectura Suceava.

Reprezentații DRDP Iași au precizat că traficul pietonal a fost închis pe partea dreaptă a podului de pe DN 2H, Milișăuți.

„Facem precizarea că podul de la Milișăuți a fost inclus de DRDP Iași în lista transmisă CNAIR în vederea prioritizării la finanțare, în vederea intervenției cu lucrări de reparații capitale, fiind clasificat cu gradul 1 de urgență. În acest sens, a fost efectuată o expertiză tehnică în anul 2018, concluzia expertului fiind necesitatea executării unor lucrări de reabilitare a podului existent, pentru readucerea la alcătuirea constructivă și condițiile de funcționalitate ale momentului actual, legate în special de creșterea capacității portante a structurii de rezistență și asigurarea condițiilor de gabarit și siguranță a circulației rutiere și pietonale. Scenariul luat în calcul prevede: consolidarea tuturor elementelor de infrastructură (două culei și 6 pile); construcția unei plăci de suprabetonare pe toată lungimea podului, la o lățime care să asigure o parte carosabilă de 7,8 m, două trotuare de 1,5 m lățime și montarea unui parapet de siguranță a circulației rutiere de tip foarte greu, cu nivel de siguranță H4B; aplicarea unei precomprimări exterioare, care să asigure preluarea la nivelul suprastructurii podului a sporului de încărcări permanente și utile prevăzute de normele tehnice de proiectare actuale.Totodată, reamintim că podul de la Milișăuți a suportat o serie de reparații în anul 2018, când, în urma căderilor masive de precipitații, una dintre pile s-a deplasat, necesitând detonarea și reconstrucția totală a deschiderilor 6 și 7 (ultimele de pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milișăuți) .Degradările actuale au avut loc la deschiderea a doua a podului, care face în continuare obiectul solicitărilor de finanțare în vederea reabilitării”, au precizat reprezentanții DRDP Iași.

Podul de la Milișăuți a fost construit în anul 1962, are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu șapte deschideri a câte 27,60 m fiecare, o lățime a părții carosabile de 6,30 m, două trotuare pietonale de 1,10 m lățime fiecare și o lățime între parapete de 8,50 m.

 

Articolul precedentUn tânăr de 17 ani a ajuns la spital, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon
Articolul următorPatru școli din județul Suceava au suspendat parțial cursurile din cauza gripei și infecțiilor respiratorii